Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland rozširuje sankcie voči Rusku

Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová oznámila, že jej krajina chce vyvodiť následky voči osobám, ktoré sa zúčastňujú na "vojnovej mašinérii Vladimira Putina".

Wellington 2. mája (TASR) - Nový Zéland rozširuje svoje sankcie voči Rusku zavedené v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú namierené voči 170 členom Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) a šiestim spoločnostiam a organizáciám z oblasti obranného priemyslu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová v pondelok oznámila, že jej krajina chce vyvodiť následky voči osobám, ktoré sa zúčastňujú na "vojnovej mašinérii (ruského) prezidenta Vladimira Putina".

Nový Zéland takisto oznámil, že rozširuje opatrenia prijaté voči viac ako 400 osobám - ktorým už zakázal vstup do krajiny, píše na svojej webovej stránke stanica Deutsche Welle. To má podľa Mahutovej zabrániť tomu, aby sa Nový Zéland stal finančným útočiskom pre osoby zúčastňujúce sa na nezákonných aktivitách Ruska na Ukrajine.

Táto krajina v Tichom oceáne (Nový Zéland) už v marci zaviedla sankcie voči ruským bankám, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho vláde i oligarchom. Takisto zaviedla 35-percentné colné tarify na všetok tovar dovážaný z Ruska, pripomína DPA.