Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland sa ospravedlnil za útoky proti migrantom

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (uprostred) sa oficiálne ospravedlnila za útoky proti prisťahovalcom z tichomorských ostrovov v 70. rokoch 20. storočia v nedeľu 1. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Inkriminované útoky sa začali začiatkom 70. rokov, pričom ich vykonávateľmi boli vládne sily.

Auckland 1. augusta (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa v nedeľu oficiálne ospravedlnila za útoky proti prisťahovalcom z tichomorských ostrovov v 70. rokoch 20. storočia.

Takzvané "prepadnutia za úsvitu" (Dawn Raids) boli zamerané voči osobám, ktorých vstupné víza na Nový Zéland prekročili platnosť, čo viedlo k ich deportovaniu do krajiny pôvodu, píše stanica BBC.

Útoky boli namierené najmä proti imigrantom z tichomorských ostrovov, a to napriek tomu, že väčšinu prisťahovalcov s prekročenou platnosťou vstupných víz tvorili ľudia z Británie, Austrálie a Juhoafrickej republiky (JAR).

Ardernová v tejto súvislosti vydala "oficiálne a úprimné ospravedlnenie".

Komunity tichomorských ostrovanov na Novom Zélande stále "sužujú následky" tejto politiky, uviedla premiérka. Podľa vlastných slov dúfa, že toto ospravedlnenie "prinesie určité veľmi potrebné uzavretie" tejto kapitoly novozélandských dejín.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (uprostred) sa objíma počas ceremónie, na ktorej sa oficiálne ospravedlnila za útoky proti prisťahovalcom z tichomorských ostrovov v 70. rokoch 20. storočia v nedeľu 1. augusta 2021.
Foto: TASR/AP

Ardernová vystúpila s prejavom na stretnutí dotknutých rodín, hodnostárov z pacifických ostrovov a miestnych vládnych predstaviteľov v Aucklande.

Inkriminované útoky sa začali začiatkom 70. rokov, pričom ich vykonávateľmi boli vládne sily, ktoré ich uskutočňovali v skorých ranných hodinách v domovoch a na pracoviskách ľudí s prekročenou platnosťou svojich vstupných víz.

Nový Zéland po druhej svetovej vojne prijal tisícky migrantov z tichomorských ostrovov s tým, že potreboval pracovnú silu pre svoju rozvíjajúcu sa ekonomiku. Podľa vládnych štatistík prišlo na Nový Zéland do roku 1976 vyše 50.000 ľudí z pacifických ostrovov.

Hospodárska kríza na začiatku 70. rokov však spôsobila nárast nezamestnanosti a niektorí politici aj médiá začali migrantov inzultovať.

Útoky sa začali v roku 1974 a trvali počas celého desaťročia. Táto politika vyvolala čoraz silnejšiu kritiku zo strany náboženských, politických a občianskych skupín. Útoky sa skončili začiatkom 80. rokov.