Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland sa rozhodol upustiť od stratégie nulovej tolerancie covidu

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone v pondelok 4. októbra 2021. Foto: TASR/AP

V krajine v pondelok zaznamenali 29 nových prípadov.

Wellington 4. októbra (TASR) – Nový Zéland sa rozhodol upustiť od svojej stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom a kontrolovať jeho šírenie najmä pomocou vakcinácie. Oznámila to v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, informovala agentúra Reuters.

Nový Zéland bol jedným z mála štátov, ktorým sa vlani podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu. Krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu nákazy, pokiaľ v polovici augusta nevypuklo v meste Auckland nové ohnisko koronavírusového variantu delta.

„Pri tomto ohnisku delty je neuveriteľne zložité dosiahnuť nula prípadov... Je očividné, že ani dlhým obdobím prísnych obmedzení sme nedosiahli nula prípadov, ale to je v poriadku. Eliminácia bola dôležitá, pretože sme nemali vakcínu. Teraz ju však máme, preto môžeme zmeniť spôsob, ktorým veci robíme," uviedla Ardernová.

Lockdown v meste Auckland, ktorý sa týka približne 1,7 milióna ľudí, budú postupne vo fázach uvoľňovať. K uvoľneniu niektorých opatrení príde túto stredu. Lockdwon v Aucklande platí už takmer 50 dní, podľa Ardernovej však v krajine úplne zrušia obmedzenia pohybu, až keď bude zaočkovaných 90 percent populácie.

Na Novom Zélande sú v súčasnosti plne zaočkované približne dva milióny obyvateľov, čo predstavuje asi 48 percent populácie.

Nový Zéland zaviedol celonárodný lockdown 17. augusta, keď v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. V krajine odvtedy zaznamenali 1357 prípadov nákazy. V krajine v pondelok zaznamenali 29 nových prípadov.