Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland schválil zákon umožňujúci ekonomické sankcie proti Rusku

Na archívnej snímke z 25. februára 2022 ukrajinskí vojaci zaujali pozície pod mostom v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Nový zákon bol na Novom Zélande schválený urýchlene, za jediný deň – zákonodarcovia ho prerokovávali v stredu a ešte v tento deň ho aj odhlasovali.

Wellington 9. marca (TASR) - Novozélandskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne schválili návrh zákona, ktorý umožní uvaliť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Na rozdiel od mnohých štátov sveta, ktoré už sankcie proti Rusku zaviedli, zákony Nového Zélandu totiž doteraz nedovoľovali uplatniť zásadné a cielené sankcie – krajina mohla uvaliť len tie, ktoré boli schválené na pôde OSN.

To spôsobilo, že Nový Zéland zostal po invázii v tejto veci ochromený, keďže Rusko má v Bezpečnostnej rade OSN právo vetovať rozhodnutia a aj ho využilo.

Nový zákon bol na Novom Zélande schválený urýchlene, za jediný deň – zákonodarcovia ho prerokovávali v stredu a ešte v tento deň ho aj odhlasovali.

Zákon je zacielený proti tým ľuďom v Rusku, ktorí sú spojení s napadnutím Ukrajiny, vrátane oligarchov. Nová právna norma umožní Novému Zélandu zmraziť majetky a zabrániť superjachtám alebo lietadlám v príchode na územie tejto ostrovnej krajiny.

Zákonodarcovia vyhlásili, že zákon zabráni, aby sa Nový Zéland stal bezpečným útočiskom pre ruských oligarchov, ktorí si chcú niekam presunúť svoje investície či majetky a vyhnúť sa pritom sankciám.