Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tisíce Novozélanďanov protestovali proti očkovaniu a opatreniam

Bez poĽudia čakajú v autách na testovanie na ochorenie COVID-19 v novozélandskom meste Marsden Point v pondelok 25. januára 2021.pisu Foto: TASR/AP

Hoci bola demonštrácia pokojná, mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti povinnému očkovaniu, lockdownu a protipandemickým opatreniam.

Wellington 9. novembra (TASR) - Nový Zéland sprísnil v utorok bezpečnostné opatrenia v okolí budovy parlamentu v reakcii na protesty tisícov ľudí, ktorí sa v hlavnom meste Wellington zhromaždili na protest proti povinnému očkovaniu a protipandemickým opatreniam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti pochodovali ulicami v centre Wellingtonu a zhromaždili sa pred budovou parlamentu. Takmer všetky vstupy do budovy polícia uzavrela. Na mieste sa podľa agentúry Reuters nachádzalo bezprecedentné množstvo príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Hoci bola demonštrácia pokojná, mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti povinnému očkovaniu, lockdownu a protipandemickým opatreniam.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová minulý mesiac oznámila, že krajina zavádza povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov. Zrušenie protipandemických opatrení prisľúbila v momente, keď bude zaočkovaných 90 percent občanov. Začiatkom októbra novozélandská vláda oznámila, že sa rozhodla upustiť od stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom, pričom kontrolovať jeho šírenie budú najmä pomocou vakcinácie a testovania.

Nový Zéland bol jednou z mála krajín sveta, ktorým sa vlani – v prvej fáze pandémie – podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu, a to aj vďaka prísnym reštrikciám v oblasti medzinárodného cestovania. Táto ostrovná krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu infekcie, až kým sa v polovici augusta nezačal v najľudnatejšom meste Auckland šíriť nový vysokonákazlivý variant delta.