Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland zaznamenal vôbec prvé úmrtie človeka na besnotu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Agentúra AFP pripomína, že besnota sa zvyčajne prenáša slinami alebo uhryznutím nakazeného zvieraťa.

Wellington 30. marca (TASR) - Novozélandské úrady vo štvrtok uviedli, že v krajine sa po prvýkrát vyskytlo úmrtie spôsobené besnotou. Ochoreniu podľahol pacient, ktorý sa nakazil v zahraničí. Miestni predstavitelia zároveň ubezpečili, že verejnosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Novozélandské ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že lekári v dvoch nemocniciach vo Whangarei a Aucklande, kde bol pacient nakazený besnotou hospitalizovaný, prijali všetky kroky na zabránenie šíreniu nákazy.

"Prenos besnoty medzi ľuďmi je mimoriadne zriedkavý, takmer nikdy k nemu nedochádza, takže verejnosť sa nemusí ničoho obávať," uviedol rezort zdravotníctva. Dodal, že na Novom Zélande sa besnota nevyskytuje medzi ľuďmi ani medzi zvieratami, a "tento ojedinelý prípad na tom nič nemení".

Cestovatelia by si však podľa novozélandského úradu verejného zdravotníctva mali uvedomiť, že vo viacerých krajinách sveta sa besnota vyskytuje a pred vycestovaním do takýchto štátov by sa mali dať zaočkovať.

Agentúra AFP pripomína, že besnota sa zvyčajne prenáša slinami alebo uhryznutím nakazeného zvieraťa.