Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland zmierni imigračné pravidlá pre sestry a ďalšie profesie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Odborová organizácia zdravotných sestier (NZNO) odhaduje, že v krajina chýba asi 4000 sestier.

Wellington 12. decembra (TASR) - Nový Zéland v pondelok ponúkol zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám zo zahraničia rýchlu cestu k trvalému pobytu, aby vyriešil akútny nedostatok zdravotníckeho personálu v krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že po zmenách v imigračnom systéme od štvrtka 15. decembra môže získať povolenie na pobyt v zrýchlenom konaní každý, kto spĺňa podmienky.

"Musíme byť čo najviac konkurencieschopní," uviedla Ardernová a odmietla tvrdenia, že jej vláda postupuje pomaly pri riešení nedostatku zdravotníkov. Opozícia kritizovala zmeny v imigračných pravidlách, pretože takýto krok mal podľa nej prísť skôr.

Odborová organizácia zdravotných sestier (NZNO) odhaduje, že v krajina chýba asi 4000 sestier. Nový Zéland na "zelený zoznam" profesií, ktoré v krajine chýbajú, v pondelok pridal desať nových profesií z oblastí zdravotníctva, vzdelávania a stavebníctva vrátane lekárov-špecialistov. Zoznam umožňuje získať povolenie na pobyt v zrýchlenom konaní, uvádza novozélandská vláda v dokumentu dostupnom na jej webovej stránke.

V spojitosti s koronavírusom viac ako dva roky až do augusta 2022 platili pre vstup na územie Nového Zélandu obmedzenia, pripomína AFP.