Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland zruší 18. apríla povinnú karanténu pre Austrálčanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Austrália, kde žije viac ako 25 miliónov ľudí, hlási 909 úmrtí a približne 29 400 prípadov nákazy.

Wellington 6. apríla (TASR) - Nový Zéland od 18. apríla ruší povinnú karanténu pre cestujúcich z Austrálie, informujú agentúry AFP a Reuters.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v utorok potvrdila, že platnosť karanténneho opatrenia sa skončí 18. apríla o 23.59 h miestneho času (13.59 SELČ).

Väčšina austrálskych štátov podľa Reuters už pred niekoľkými mesiacmi obyvateľom Nového Zélandu povolila vstup na svoje územie bez povinnosti absolvovať karanténu. Nový Zéland však karanténu aj naďalej vyžadoval. Táto ostrovná krajina svoje hranice uzavrela v marci 2020 s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Ardernová opatrenie o zrušení karantény medzi oboma krajinami označila za krok svetového významu. Premiérka podľa svojich slov nemôže ukázať na žiadne ďalšie krajiny vo svete, ktorým sa darí udržiavať koronavírus pod kontrolou a zároveň vzájomne obnoviť cezhraničné cestovanie. "Znamená to, že istým spôsobom sme vo svete na čele," povedala.

Nový Zéland, ktorý má približne päť miliónov obyvateľov, zaznamenal od začiatku pandémie viac ako 2100 prípadov nákazy a 26 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, píše Reuters. Austrália, kde žije viac ako 25 miliónov ľudí, hlási 909 úmrtí a približne 29.400 prípadov nákazy.