Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novým čínskym ministrom zahraničných vecí je Čchin Kang

Na archívnej snímke Čchin Kang. Foto: TASR/AP

V článku zverejnenom v americkom dvojmesačníku National Interest Čchin zopakoval, že čínsko-americké vzťahy nie sú tzv. hrou s nulovým súčtom, teda že úspech jednej strany nemusí byť na úkor druhej.

Peking 30. decembra (TASR) – Novým čínskym ministrom zahraničných vecí sa stal diplomat Čchin Kang, ktorý dosiaľ pôsobil ako veľvyslanec v Spojených štátoch. Oznámil to v piatok štátny rozhlas, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Čchin (56) nahradí na novom poste Wang Iho, ktorý bol ministrom zahraničných vecí takmer desať rokov. Wanga (69) v októbri povýšili na člena politbyra vládnucej komunistickej strany a očakáva sa, že bude zohrávať väčšiu úlohu v zahraničnej politike krajiny.

Čchin, ktorý je považovaný za spoľahlivého spolupracovníka prezidenta Si Ťin-pchinga, zastával doposiaľ rôzne funkcie na ministerstve zahraničných vecí. Bol hovorcom rezortu a pracoval na veľvyslanectve v Británii. V rokoch 2014–18 bol šéfom protokolu prezidenta Siho.

V článku zverejnenom tento týždeň v americkom dvojmesačníku National Interest načrtol Čchin pozíciu Číny v oblasti zahraničnej politiky a zopakoval, že čínsko-americké vzťahy nie sú tzv. hrou s nulovým súčtom, teda že úspech jednej strany nemusí byť na úkor druhej.