Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým čínskym premiérom je Li Čchiang, blízky spojenec Si Ťin-pchinga

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a čínsky vysoký predstaviteľ Li Čchiang počas plenárneho zasadnutia Čínskeho národného ľudového kongresu (NPC) v Pekingu 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

Šesťdesiattriročný Li sa preslávil najmä zavedením stratégie nulovej tolerancie covidu, čím dokázal svoju lojalitu voči Si Ťin-pchingovi.

Peking 11. marca (TASR) - Li Čchiang, jeden z najvernejších spojencov čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, bol vymenovaný za nového premiéra Číny. Správu o tom TASR prevzala z agentúry AP.

Li, bývalý líder Šanghajskej strany, ktorý na jar minulého roka dohliadal na tvrdý dvojmesačný lockdown mesta, bol v sobotu parlamentom vymenovaný ako nástupca odchádzajúceho premiéra Li Kche-čchianga.

Li sa stal premiérom krajiny, zodpovedným za druhú najväčšiu svetovú ekonomiku, ktorá momentálne čelí najhorším vyhliadkam za posledné roky. Do funkcie bol nominovaný Si Ťin-pchingom a jednohlasne potvrdený na sobotňajšom slávnostnom zasadnutí čínskeho parlamentu.

Stalo sa tak deň po tom, ako 69-ročný čínsky vodca Si Ťin-pching získal svoj tretí päťročný mandát na výkon prezidentskej funkcie.

Šesťdesiattriročný Li sa preslávil najmä zavedením stratégie nulovej tolerancie covidu, čím dokázal svoju lojalitu voči Si Ťin-pchingovi napriek sťažnostiam obyvateľov na nedostatočný prístup k jedlu, lekárskej starostlivosti a základným službám.

Ako premiér bude Li poverený oživením stagnujúcej ekonomiky, ktorá sa stále spamätáva z pandémie COVID-19 a je konfrontovaná so slabým globálnym dopytom po exporte, pretrvávajúcim zvyšovaním ciel v USA, zmenšujúcou sa pracovnou silou a stárnutím populácie.

Funkciu preberá v čase oslabujúcej sa autority premiéra a Štátnej rady, čínskeho kabinetu, keďže Si Ťin-pching presúva stále viac právomocí na orgány patriace priamo pod vládnucu Komunistickú stranu.