Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Novým dočasným prezidentom v Guinei sa stal vodca prevratu Doumbouya

Na snímke Mamady Doumbouya Foto: TASR/AP

Doumbouya zložil prísahu do rúk predsedu najvyššieho súdu Mamadoua Syllu na ceremónii v paláci Mohammeda v hlavnom meste Konakry.

Konakry 1. októbra (TASR) - Vodca septembrového prevratu v Guinei plukovník Mamady Doumbouya zložil v piatok prezidentskú prísahu. Funkciu bude vykonávať počas prechodného obdobia, ktorého dĺžka nie je stanovená. Informovala o tom agentúra AFP.

Doumbouya zložil prísahu do rúk predsedu najvyššieho súdu Mamadoua Syllu na ceremónii v paláci Mohammeda v hlavnom meste Konakry. Počas prísahy mal na sebe béžovú uniformu, červenú baretku a tmavé okuliare. Po zložení prísahy prisľúbil, že bude rešpektovať všetky medzinárodné záväzky tohto západoafrického štátu.

Nový dočasný prezident takisto hovoril o svojom "záväzku", že ani on, ani žiadny člen junty nebudú kandidovať v žiadnych budúcich voľbách, ktoré armáda sľúbila zorganizovať po prechodnom období.

Podľa plánu, ktorý v pondelok zverejnila junta, bude Doumbouya v úrade, kým sa krajina nevráti k civilnej vláde. Vyhlásenie však neuvádza, ako dlho bude prechodné obdobie trvať, píše AFP.

K štátnemu prevratu došlo 5. septembra, keď jednotky vedené plukovníkom Doumbouyom zosadili 83-ročného prezidenta Alphu Condého.

V Guinei vzrástla nespokojnosť s dlhoročným prezidentom po tom, ako sa vlani rozhodol uchádzať o tretí prezidentský mandát napriek platnému obmedzeniu výkonu úradu hlavy štátu na dve funkčné obdobia. Jeho znovuzvolenie vyvolalo v krajine vlnu násilných protestov, ktoré si podľa opozície vyžiadali desiatky životov.