Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým latinským patriarchom Jeruzalema sa stal Pierbattista Pizzaballa

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pizzaballa zastával tento post ako dočasná kapacita od roku 2016, keď odišiel do dôchodku patriarcha Fuád Tuwál z Jordánska.

Jeruzalem 25. októbra (TASR) - Pápež František vymenoval talianskeho kňaza Pierbattistu Pizzaballu za latinského patriarchu Jeruzalema. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie daného patriarchátu.

"Jeho svätosť Pápež František oznámil vymenovanie arcibiskupa Pierbattistu Pizzaballu za latinského patriarchu Jeruzalema po jeho štvorročnej službe v pozícii apoštolského správcu. Nech je mu dopriate dobré zdravie a božie požehnanie, aby mohol ďalej slúžiť našej miestnej cirkvi, ako aj mieru, spravodlivosti a zmiereniu," uvádza sa vo vyhlásení.

Pizzaballa zastával tento post ako dočasná kapacita od roku 2016, keď odišiel do dôchodku patriarcha Fuád Tuwál z Jordánska. Jeruzalemský patriarcha je najvyšším rímskokatolíckym kňazom a vatikánskym správcom pre okupované palestínske územia, Izrael, Jordánsko a Cyprus.

V tomto regióne žije odhadom 300.000 rímskokatolíkov, približuje tlačová agentúra Reuters.

Pizzaballa (55), františkánsky fráter, bol v minulosti kustódom Svätej zeme zodpovedným za opatrovanie a uchovávanie kresťanskej prítomnosti vo väčšine Blízkeho východu, ako aj za koordináciu a organizovanie každoročnej cesty tisícok katolíckych pútnikov do Jeruzalema.

Bol i pastorom pre hebrejsky hovoriacich katolíkov v Izraeli a členom komisie pre vzťahy s judaizmom. Hovorí plynule po hebrejsky. Predošlí dvaja latinskí patriarchovia Jeruzalema - Tuwál a Míšíl Sabbáh z Palestíny - boli ako väčšina miestnych katolíkov arabsky hovoriacimi činiteľmi.