Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novým ministrom vnútra sa stal exminister zahraničných vecí Macumoto

Na snímke nový japonský minister vnútra Takeaki Macumoto poskytuje rozhovor novinárom po stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom 21. novembra 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Macumoto novinárom povedal, že sa bude snažiť "získať dôveru verejnosti".

Tokio 21. novembra (TASR) — Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok vymenoval bývalého ministra zahraničných vecí Takeakiho Macumota za nového ministra vnútra. Vo funkcii nahradí Minora Teradu, ktorý odstúpil v nedeľu pre rastúcu kritiku škandálov súvisiacich s finančnou podporou politickými strán. Informovali o tom agentúry Kjódó a Reuters.

"Základom politickej angažovanosti je dôvera verejnosti," povedal Kišida po vymenovaní Macumota. "Ako politik si musím získať dôveru verejnosti tým, že vynaložím úsilie a budem mať pod kontrolou ľudí okolo seba."

Kišida ďalej uviedol, že Macumota si vybral pre jeho rozsiahle odborné znalosti v oblastiach, ako sú dane a telekomunikácie, ako aj pre jeho skúsenosti z predchádzajúceho pôsobenia vo vláde.

Macumoto novinárom povedal, že sa bude snažiť "získať dôveru verejnosti".

Macumoto pôsobil ako minister zahraničných vecí za už neexistujúcu Demokratickú stranu Japonska, keď bola pri moci v rokoch 2009 - 2012. Stranu opustil v roku 2015 a v roku 2017 vstúpil do Kišidovej Liberálnodemokratickej strany (LDP).

Minoru Terada sa stal tretím ministrom, ktorý odstúpil za necelý mesiac. Demisie sú ďalšou ranou pre Kišidu, ktorého obľúbenosť podľa prieskumov už predtým klesla pre väzby mnohých politikov LDP na kontroverznú Cirkev zjednotenia, známu aj ako Munova sekta.

Z tohto dôvodu rezignoval koncom októbra minister pre oživenie ekonomiky Daiširó Jamagiwa. Minister spravodlivosti Jasuhiro Hanaši podal demisiu 11. novembra, pretože na politickom zhromaždení povedal, že jeho práca "médiá zaujíma, až keď podpíše trest smrti".