Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman vymenoval Romana Prymulu za ministra zdravotníctva

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prymula je vyštudovaný epidemiológ a pôsobil ako prorektor a rektor Vojenskej lekárskej akadémie J.E. Purkyně v Hradci Králové.

Praha 21. septembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vymenoval za nového ministra zdravotníctva vládneho splnomocnenca pre vedu a výskum v zdravotníctve Romana Prymulu. Prymula nahradí Adama Vojtěcha, ktorý v pondelok odstúpil z funkcie. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

Úrad prevezme nový minister v utorok. Premiér Andrej Babiš uviedol, že za úlohu bude mať krízové riadenie.

Hoci po rezignácii doterajšieho ministra Vojtěcha vypukla diskusia o jeho možnom nástupcovi. Z následných slov premiéra Babiša vyplynulo, že všetko už bolo vopred dohodnuté.

Premiér Babiš uviedol, že o Vojtěchovej rezignácii vedel od piatku. "Navrhol som pánovi prezidentovi na post ministra zdravotníctva pána profesora Romana Prymulu. Pán prezident mi sľúbil, že môjmu návrhu dnes vyhovie, tak aby mohol byť nový minister zdravotníctva uvedený zajtra do úradu," napísal Babiš na Twitteri v pondelok, ešte pred Prymulovým vymenovaním.

Plukovník v zálohe Roman Prymula, vyštudovaný epidemiológ, pôsobil ako prorektor a rektor Vojenskej lekárskej akadémie J.E. Purkyně v Hradci Králové (VLA JEP). Je medzinárodne uznávaným odborníkom na imunizáciu a vakcíny. Je autorom aj niekoľkých publikácií o očkovaní.

V rokoch 2009-16 viedol Fakultnú nemocnicu v Hradci Králové, v júni 2016 ho pre údajný konflikt záujmov s okamžitou platnosťou odvolal exminister za ČSSD Svatopluk Němeček.