Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým predsedom Socialistickej internacionály sa stal Sánchez

Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR

Socialistická internacionála je medzinárodná organizácia politických strán, ktoré sa usilujú o nastolenie demokratického socializmu.

Madrid 25. novembra (TASR) - Španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok v Madride vymenovali za nového šéfa Socialistickej internacionály (SI). Sánchez (50) prevzal funkciu od bývalého gréckeho premiéra Jorgosa Papandrea. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z tlačovej agentúry AFP.

Socialistická internacionála je medzinárodná organizácia politických strán, ktoré sa usilujú o nastolenie demokratického socializmu. Tvoria ju najmä socialistické a robotnícky orientované politické strany a organizácie.

O vymenovaní sa nehlasovalo, keďže Sánchez, ktorý od roku 2014 vedie Španielsku socialistickú robotnícku stranu (PSOE), bol jediným kandidátom. Delegátom povedal, že sa ujíma funkcie "s jediným zámerom - aby sa táto organizácia stala veľkou ideologickou platformou pre progresívne medzinárodné hnutie".

Sánchez, ktorý sa sám označuje za feministu a ktorého vládny kabinet tvoria prevažne ženy, ubezpečil svoje kolegyne, že ako šéf SI bude "bojovať za rodovú rovnosť". Predsedom SI sa stal rok pred parlamentnými voľbami v Španielsku, v ktorých podľa prieskumov nemá veľkú šancu na víťazstvo, analyzuje AFP.

"Tento symbolický post by mohol byť pre Sáncheza spôsobom, ako získať späť uznanie španielskych voličov tým, že sa bude prezentovať ako vplyvná osobnosť na svetovej scéne," tvrdí Pablo Simón, politológ z Univerzity Karola III. v Madride.

"Môže to byť aj tak, že plánuje využiť sieť medzinárodných kontaktov", ktorú mu tento post ponúka, aby "neskôr zohral významnú úlohu" vo vrcholnom svetovom orgáne," dodal Simón.

Aj bývalý portugalský premiér António Guterres viedol SI ešte predtým, ako sa v roku 2005 stal šéfom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a v roku 2017 generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov.