Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Novým premiérom Kirgizska sa zrejme stane Ulukbek Maripov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voliči v referende, ktoré sa konalo spolu s prezidentskými voľbami, uprednostnili prezidentskú formu vlády pred parlamentným modelom.

Biškek 1. februára (TASR) - Strany kirgizskej vládnej koalície v pondelok jednomyseľne podporili nomináciu Ulukbeka Maripova na post nového premiéra krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Maripov (41) je dlhoročným pracovníkom štátnej správy a v súčasnosti pôsobí ako šéf kirgizského audítorského úradu. V minulosti pracoval v administratíve dvoch bývalých prezidentov krajiny.

Nomináciu Ulukbeka Maripova v pondelok schválili poslanci strán podporujúcich súčasnú vládnu koalíciu a ešte o nej musí hlasovať celý parlament, čo sa však považuje už len za formalitu.

O premiérsku funkciu sa totiž nikto iný neuchádza a zákonodarný zbor je lojálny novému prezidentovi Sadyrovi Žaparovovi, ktorý podľa pozorovateľov stojí za Maripovovov kandidatúrou.

Žaparov (52) si vo väzení odpykával trest za bratie rukojemníkov, v októbri minulého roka ho však počas politickej krízy v Kirgizsku prepustili na slobodu. V prezidentských voľbách, ktoré sa v tejto stredoázijskej postsovietskej republike konali 10. januára, zaznamenal drvivé víťazstvo so ziskom 80 percent hlasov.

Voliči v referende, ktoré sa konalo spolu s prezidentskými voľbami, uprednostnili prezidentskú formu vlády pred parlamentným modelom.

Kirgizsko malo od získania nezávislosti v roku 1991 šesť prezidentov, z čoho traja boli zo svojho postu zvrhnutí. Premiéri tejto krajiny vo funkcii nevydržia väčšinou ani jeden rok, približuje AFP.

Bývalého premiéra Muchammetkalyja Abylgazijeva minulý týždeň zadržali na základe obvinení z niekoľkých podvodov. Výbor pre národnú bezpečnosť navyše v sobotu zatkol Žaparovho tlačového tajomníka pre podozrenie z brania úplatkov.