Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Iraku bude bývalý minister Abdal Latíf Rašíd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voľby prezidenta v irackom parlamente sa mali pôvodne konať najprv v zime, avšak preložili ich, pretože významné politické bloky toto hlasovanie bojkotovali.

Bagdad 13. októbra (TASR) - Poslanci irackého parlamentu zvolili vo štvrtok za nového prezidenta krajiny kurdského politika Abdala Latífa Rašída, čím sa otvorila cesta k ukončeniu politickej patovej situácie v krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa parlamentu.

Rašíd (78), ktorý vo funkcii nahrádza Barhama Sáliha, získal po dvojkolovom hlasovaní poslancov prítomných na štvrtkovom zasadnutí viac ako 160 hlasov oproti 99 hlasom v prospech Sáliha.

Voľby prezidenta v irackom parlamente sa mali pôvodne konať najprv v zime, avšak preložili ich, pretože významné politické bloky toto hlasovanie bojkotovali. Potom sa mali uskutočniť na jar, ibaže parlament opakovane nedosiahol potrebné kvórum.

Funkciu prezidenta Irackej republiky, ktorý zvolením získava štvorročný mandát, na základe dohovoru zastáva vždy príslušník kurdskej menšiny. Táto funkcia je prevažne reprezentatívna.

Rašíd, ktorý získal titul inžiniera v Británii, bol v rokoch 2003-10 irackým ministrom pre vodné zdroje, píše agentúra Reuters.

Poverenie zostaviť vládu dostal vo štvrtok od novozvoleného prezidenta dezignovaný premiér Muhammad Šijá as-Súdání. Šiitský politik, ktorý má podporu vplyvných proiránskych frakcií, sa zaviazal vytvoriť nový kabinet "čo najrýchlejšie".

Irak sa v uplynulých mesiacoch dostal do vážnej vládnej krízy. Najvyšší predstavitelia exekutívy a hlavných politických strán sa v septembri napokon dohodli, že budú pracovať na usporiadaní predčasných volieb. Vplyvný šiitský duchovný Muktadá Sadr však túto schôdzku bojkotoval. K dohode došlo krátko po zrážkach Sadrových stúpencov s armádou a frakciami podporovanými Iránom. Počas týchto nepokojov prišlo o život viac ako 30 stúpencov Sadra a stovky ďalších utrpeli zranenia.