Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Zambie sa stal opozičný líder Hakainde Hichilema

Nový prezident Zambie Hakainde Hichilema zložil prezidentskú prísahu po tom, čo jeho Zjednotená strana za národný rozvoj (UPND) presvedčivo vyhrala augustové prezidentské aj parlamentné voľby, 24. augusta 2021 v Lusake. Foto: TASR/AP

Hichilema pred augustovými voľbami kandidoval na hlavu štátu už päťkrát. Na šiesty pokus však vyhral nad úradujúcim autoritatívnym prezidentom Edgarom Lunguom o takmer milión hlasov.

Lusaka 24. augusta (TASR) - Nový prezident Zambie Hakainde Hichilema zložil v utorok prezidentskú prísahu po tom, čo jeho Zjednotená strana za národný rozvoj (UPND) presvedčivo vyhrala augustové prezidentské aj parlamentné voľby, informovala agentúra AFP.

Doterajší vodca opozície, 59-ročný Hichilema zložil prísahu pred tisícami svojich jasajúcich prívržencov na futbalovom štadióne v zambijskej metropole Lusaka. Mnohí ľudia strávili noc vonku, aby si zaistili miesto na sedenie v tomto 11-tisícovom štadióne.

Hichilema pred augustovými voľbami kandidoval na hlavu štátu už päťkrát. Na šiesty pokus však vyhral nad úradujúcim autoritatívnym prezidentom Edgarom Lunguom o takmer milión hlasov. Drvivé víťazstvo Hichilema dosiahol aj vďaka hlbokej hospodárskej kríze a obmedzeniu slobôd počas prechádzajúceho režimu, analyzuje AFP.

Účasť na voľbách z 12. augusta dosiahla takmer 71 percent a mnohí Zambijčania čakali v radoch pred volebnými miestnosťami dlho do noci.

Lungu predtým tesne vyhral prezidentské voľby z roku 2016, ako aj predčasné voľby z roku 2015. Jeho popularita však dramaticky poklesla v dôsledku vyše 24-percentnej inflácie, ktorá ešte zhoršila životné podmienky v tejto africkej krajine, kde aj pred koronavírusovou pandémia žila polovica obyvateľstva v chudobe, pripomína AFP.