Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom Európskeho dvora audítorov sa stal Tony Murphy z Írska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Funkciu Murphy prevezme od Klausa-Heinera Lehneho, ktorý pozíciu predsedu EDA zastával od októbra 2016.

Brusel/Luxemburg 20. septembra (TASR) - Tony Murphy z Írska bol v utorok zvolený za nového predsedu Európskeho dvora audítorov (EDA). Informuje spravodajca TASR.

Murphy oficiálne prevezme novú funkciu 1. októbra 2022 a stane sa v poradí 12. predsedom tejto inštitúcie. Funkciu prevezme od Klausa-Heinera Lehneho, ktorý pozíciu predsedu EDA zastával od októbra 2016. Murphy je členom EDA od roku 2013, pôsobil ako vedúci útvaru pre vnútorný audit v Európskej komisii a pred svojim trinásťročným pôsobením v EÚ bol hlavným audítorom na Úrade kontrolóra a generálneho audítora v Dubline.

Členovia EDA volia predsedu alebo predsedníčku spomedzi seba na trojročné obnoviteľné obdobie do úlohy "prvého alebo prvej medzi rovnými". Šéf európskych audítorov zodpovedá za stratégiu inštitúcie, plánovanie a riadenie výkonnosti, komunikáciu a vzťah s médiami, právne záležitosti a vnútorný audit, a inštitúciu zastupuje v rámci vonkajších vzťahov.

EDA je nezávislým externým audítorom Európskej únie. Jeho správy a stanoviská sa využívajú na vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí vykonávajú politiku a programy EÚ: Európska komisia, inštitúcie a orgány EÚ a vlády členských štátov. Audítori upozorňujú na existujúce riziká, poskytujú uistenia, poukazujú na nedostatky aj osvedčené postupy a usmerňujú tvorcov politiky a zákonodarcov ako zlepšiť riadenie politík a programov EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)