Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Novým starostom Berlína sa stal bývalý poisťovací agent

Novozvolený starosta Berlína Kai Wegner kráča po schodoch radnice okolo mužov s metlami v Berlíne vo štvrtok 27. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Kai Wegner potreboval na zvolenie tri kolá hlasovania, keďže v prvých dvoch kolách nezískal absolútnu väčšinu.

Berlín 28. apríla (TASR) - Nemecké hlavné mesto Berlín si vo štvrtok vymenovalo svojho prvého konzervatívneho starostu za viac ako dve desaťročia. Stalo sa tak po tom, ako kresťanskí demokrati (CDU) porazili vládnucu ľavicovú koalíciu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prísahu starostu zložil Kai Wegner (50), bývalý poisťovací agent, ktorý vyrastal v mestskej štvrti Spandau. Oslavy však utlmili špekulácie, že mohol byť formálne zvolený v tajných voľbách s pomocou krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) sa vo februárových opakovaných regionálnych voľbách dostala na prvé miesto po tom, ako sa zistilo, že prvé chaotické hlasovanie v roku 2021 nespĺňalo základné procedurálne normy.

Pôvodné voľby vytvorili koalíciu medzi sociálnymi demokratmi (SPD) kancelára Olafa Scholza, Zelenými a krajnou ľavicou, ale opakované voľby naklonili rovnováhu na stranu konzervatívcov.

Sociálni demokrati zaznamenali vo februárových voľbách v hlavnom meste svoj najhorší povojnový výsledok, keď sa umiestnili na druhom mieste len o 53 hlasov pred Zelenými.

Výsledok znamenal koniec pre ľavicovú koalíciu pod vedením starostky Franzisky Giffeyovej z SPD, ktorá bude v novej regionálnej vláde "degradovaná" na ministerku hospodárstva.

Wegner potreboval na zvolenie tri kolá hlasovania, keďže v prvých dvoch kolách nezískal absolútnu väčšinu.

Skutočnosť, že hlasovanie prešlo do tretieho kola, naznačuje, že Wegner potreboval podporu AfD. Jeho oponenti tvrdia, že tento volebný výsledok spôsobil "obrovské škody mestu, demokracii a politickej kultúre".

CDU aj SPD uviedli, že chcú uprednostniť výstavbu domov a dostupné bývanie, keďže ceny nájomného v hlavnom meste Nemecka prudko vzrástli.