Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Novým zástupcom misie OSN v Afganistane bude Markus Potzel z Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Markus Potzel (57) pôsobí ako diplomat už približne 30 rokov, v rokoch 2014-2016 bol napríklad veľvyslancom Nemecka v Afganistane.

New York 18. júna (TASR) - Novým zástupcom Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) sa stane nemecký diplomat Markus Potzel, ktorý nahradí v tejto funkcii Dánku Mette Knudsenovú. Oznámil to v piatok v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres, informuje agentúra DPA.

Potzel prinajmenšom dočasne túto misiu aj povedie, keďže jej šéfka, kanadská diplomatka Deborah Lyonsová, nedávno z postu osobitnej predstaviteľky OSN pre Afganistan odstúpila. Túto pozíciu zastávala od roku 2020. Kto ju nahradí, nebolo bezprostredne známe.

Markus Potzel (57) pôsobí ako diplomat už približne 30 rokov, v rokoch 2014-2016 bol napríklad veľvyslancom Nemecka v Afganistane.

UNAMA už takmer dve desaťročia zodpovedá za koordináciu politického rozvoja a humanitárnej pomoci v Afganistane a tiež monitoruje dodržiavanie ľudských práv v tejto krajine.

Odkedy sa vlani v auguste dostalo v Afganistane k moci militantné islamistické hnutie Taliban, OSN je nútená s ním spolupracovať. Taliban od prevzatia vlády v krajine začal s obmedzovaním slobôd a vylučovaním žien a dievčat z verejného života.

Afganistan čelí humanitárnej katastrofe - milióny ľudí sú závislé od potravinovej pomoci a ďalšej podpory.