Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

NTSB: Nehodu lietadla pri Addis Abebe zrejme spôsobila zrážka s vtákom

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, na mieste nehody pri meste Bishoftu, 50 km južne od Addis Abeby 11. marca 2019. Foto: TASR/AP

Etiópsky letecký úrad naopak tvrdí, že porucha senzora bola spôsobená problémami s elektroinštaláciou lietadla, ktoré existovali už od jeho výroby.

Washington 24. januára (TASR) — Americkí vyšetrovatelia, ktorí skúmajú nehodu lietadla Boeing 737 Max, pri ktorej v marci 2019 krátko po štarte z Addis Abeby zahynulo všetkých 157 ľudí na palube, nesúhlasia so závermi etiópskeho vyšetrovacieho tímu týkajúcich sa príčiny nesprávneho fungovania jedného zo senzorov. V utorok to uviedla agentúra AP, informuje TASR.

Národná rada pre bezpečnosť dopravy (NTSB) uviedol, že chybné údaje stabilizačného senzora MCAS, ktorého úlohou bolo kontrolovať smerovanie prednej časti lietadla, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila zrážka s cudzím objektom, napríklad s vtákom.

Etiópsky letecký úrad naopak tvrdí, že porucha senzora bola spôsobená problémami s elektroinštaláciou lietadla, ktoré existovali už od jeho výroby.

Vyšetrovacie tímy oboch krajín sa však zhodli na tom, že práve chybný senzor spôsobil, že autopilot začal nos lietadla smerovať k zemi a piloti neboli schopní získať kontrolu nad riadením a stroj vyrovnať.

Pri nehode zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov — manželky, dcéry a syna politika Antona Hrnka a charitatívnej pracovníčky Danice Olexovej.

Táto letecká katastrofa viedla k tomu, že prevádzka lietadiel Boeing typu Max bolo na celom svete pozastavená na takmer dva roky.