Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

The New York Times podporil dve demokratické prezidentské kandidátky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Warrenová a Klobucharová podľa NYT predstavujú výrazné osobnosti, ktoré reprezentujú jednotlivé krídla Demokratickej strany.

Washington 20. januára (TASR) - Redakčná rada denníka The New York Times (NYT) podporila dve uchádzačky o prezidentskú kandidatúru americkej Demokratickej strany - senátorky Elizabeth Warrenovú a Amy Klobucharovú. Informovala o tom v pondelok televízna stanica CNN.

V súboji o demokratickú nomináciu pred februárovým začiatkom primárok zostáva 12 kandidátov. Najsilnejší uchádzač sa v novembri stretne v prezidentských voľbách so súčasným šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, ktorý medzi republikánmi nemá vážnejšieho súpera.

Pätnásťčlenná redakčná rada NYT sa v nedeľu rozhodla vyjadriť podporu dvom demokratickým kandidátkam Elizabeth Warrenovej a Amy Klobucharovej. Urobila tak po tom, ako jej členovia absolvovali stretnutia s deviatimi najsilnejšími uchádzačmi.

Rozhodla sa pritom odchýliť od svojej doterajšej praxe, keď vždy vybrala iba jedného z demokratických uchádzačov. Pred predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2016 to bola Hillary Clintonová, ktorú však napokon vo voľbách porazil Donald Trump.

Warrenová a Klobucharová podľa NYT predstavujú výrazné osobnosti, ktoré reprezentujú jednotlivé krídla Demokratickej strany. Prvá zo senátoriek zastupuje radikálnejšie ľavicové krídlo, zatiaľ čo druhá umiernené a centristické.

"Pani Klobucharová a pani Warrenová sú v súčasnosti medzi demokratmi najlepšie vybavené na to, aby viedli debatu" o budúcom smerovaní Demokratickej strany i celých Spojených štátov, píše sa v článku NYT.

Obe podľa redakčnej rady predkladajú seriózne alternatívy k politike súčasného šéfa Bieleho domu, ktorú charakterizuje nacionalizmus, izolacionizmus, korupcia a stupňovanie kultúrnej vojny.

Rada NYT vyzdvihla Warrenovej dôkladný prístup k formulovaniu politických cieľov a stratégii. Vyjadrila však obavy, že cesta k jej prípadnej nominácii za prezidentskú kandidátku nebude ľahká, keďže zatiaľ neponúkla vízie, ktoré by dokázali dostatočne stmeliť rozdelenú americkú spoločnosť.

Klobucharová podľa NYT predstavuje v rámci Demokratickej strany efektívny umiernený hlas. Členovia rady však vyjadrili znepokojenie nad medializovanými obvineniami, že sa neúctivo správala k členom svojho tímu.

Proces demokratických primárok, z ktorých vzíde víťazný uchádzač o stranícku prezidentskú nomináciu sa začne 3. februára v štáte Iowa.