Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Núdzový stav v Česku zatiaľ nebude, rozhodla vláda

Český premiér Andrej Babiš, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Babiš vysvetlil, že najprv chcú jasné stanovisko od hajtmanov (šéfov krajov), či požadujú núdzový stav.

Praha 23. novembra (TASR) - Česká vláda zatiaľ nebude vyhlasovať stav núdze, aj keď koronavírus sa v krajine šíri rekordným tempom. Portálu Novinky.cz to v pondelok večer potvrdil končiaci český premiér Andrej Babiš. O vyhlásenie núdzového stavu sa pritom snažil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, naopak minister vnútra Jan Hamáček ho zatiaľ pokladá za predčasné riešenie.

"Núdzový stav vyhlasovať nebudeme," potvrdil Novinkám premiér. Dodal, že návrh na vyhlásenie núdzového stavu vláda nakoniec ani neprerokovávala.

Babiš vysvetlil, že najprv chcú jasné stanovisko od hajtmanov (šéfov krajov), či požadujú núdzový stav, a preto s nimi bude v utorok rokovať vládna rada pre zdravotné riziká.

"Ak budeme mať od hajtmanov túto požiadavku, vláda okamžite zasadne, návrh prerokuje a prípadne núdzový stav vyhlási,"
opísal ďalší postup Babiš.

Minister zdravotníctva Vojtěch dopoludnia povedal, že vláde navrhne vyhlásenie núdzového stavu.

Podľa Vojtěcha a hlavnej českej hygieničky Pavly Svrčinovej by to malo pomôcť predovšetkým preťaženým nemocniciam, kde je čoraz viac hospitalizovaných s ochorením COVID-19. V núdzovom stave by tam mohli vypomáhať študenti lekárskych fakúlt.

Proti núdzovému stavu sa v priebehu dňa postavil celý rad politikov, napríklad šéf krízového štábu Hamáček. Ten chce najprv viesť rokovania s krízovými štábmi v krajoch, ktoré by zhodnotili, či situácia nie je riešiteľná vyhlásením stavu nebezpečenstva.

Kriticky sa k vyhláseniu núdzového stavu postavil aj minister školstva Robert Plaga. Proti sa vyjadrili aj niektorí poslanci. Predseda hnutia STAN (Starostovia a nezávislí) Vít Rakušan pre Novinky povedal, že zavedenie núdzového stavu vláda dostatočne neodôvodnila, preto ho hnutie v súčasnosti nepodporuje.

"Nepodporujeme vyhlásenie núdzového stavu, pretože ho vláda v minulosti zneužila na plošné opatrenia a lockdowny," napísal kriticky šéf SPD Tomio Okamura.