Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

NYT: Americká delegácia sa stretla s predstaviteľmi venezuelskej vlády

Na snímke Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Odkedy ruské vojská napadli Ukrajinu, tak Washington venuje väčšiu pozornosť spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina v Latinskej Amerike, uviedol pre The New York Times (NYT) nemenovaný zdroj.

Washington/Caracas 6. marca (TASR) - Vysokopostavení činitelia americkej vlády pricestovali v sobotu do Venezuely na stretnutia s predstaviteľmi vlády tamojšieho prezidenta Nicolasa Madura, ktorú Washington oficiálne neuznáva. V nedeľu o tom informoval americký denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Odkedy ruské vojská 24. februára napadli Ukrajinu, tak Washington venuje väčšiu pozornosť spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina v Latinskej Amerike, uviedol pre NYT spomínaný zdroj.

Táto návšteva predstaviteľov amerického ministerstva zahraničných vecí a Bieleho domu súvisí podľa NYT s údajným záujmom Washingtonu opäť dovážať ropu z Venezuely a nahradiť tak aspoň časť dodávok ropy, ktoré momentálne dováža z Ruska.

Biely dom v piatok priznal, že hľadá spôsoby, ako znížiť dodávky ropy z Ruska tak, aby nebol narušený americký ani medzinárodný trh. Madurova vláda ani Biely dom nereagovali na žiadosť agentúry AFP o komentár.

Spojené štáty prerušili diplomatické vzťahy s Venezuelou v roku 2018 po Madurovom znovuzvolení v prezidentských voľbách, ktoré mnohé západné krajiny označili za zmanipulované, pripomína AFP.

Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s cieľom zbaviť Madura moci a následne ho uznali USA, ako aj najmenej 50 ďalších krajín.

Washington uvalil na Caracas rozsiahle sankcie s cieľom zosadiť Madura - medzi nimi aj zákaz obchodovania s ropou na americkom trhu. Napriek sankciám však vo vlaňajších regionálnych voľbách, ktorých sa po prvý raz po troch rokoch zúčastnila aj venezuelská opozícia, drvivo zvíťazili kandidáti spojení s Madurom.

AFP pripomenula, že Rusko je pre Venezuelu kľúčovým spojencom od čias vlády prezidenta Huga Cháveza. Maduro nedávno vyjadril podporu Kremľu a kroky Západu vedené proti Moskve označil ako "zločiny". Napriek tomu venezuelský prezident trvá na tom, aby Rusko s Ukrajinou pokračovalo v mierových rozhovoroch.