Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

NYT: Ukrajina zostreľuje drony iránskej výroby vďaka pomoci Izraela

Na archívnej snímke z 25. augusta štart iránskeho dronu. Foto: TASR/AP

Sak pre NYT povedal, že informácie izraelských tajných služieb boli pri zostreľovaní iránskych dronov "užitočné".

New York 24. októbra (TASR) - Ukrajina údajne zostreľuje samovražedné drony iránskej výroby, ktorými na ňu útočí Rusko, aj vďaka pomoci zo strany izraelských tajných služieb. Uviedol to denník The New York Times (NYT), z ktorého správy v pondelok citovali izraelský portál i24NEWS aj spravodajská stanica Sky News.

Denníku NYT uvedenú informáciu v nedeľu povedal poradca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak. Podľa jeho slov ukrajinská armáda v súčasnosti bežne zostreľuje vyše 70 percent dronov Šáhid-136, ktoré Rusko v auguste nakúpilo od Iránu.

Sak pre NYT povedal, že informácie izraelských tajných služieb boli pri zostreľovaní iránskych dronov "užitočné". Denník nespresnil, o aké konkrétne informácie išlo.

Poradca ukrajinského ministerstva obrany tiež povedal, že Izrael odmietnutím poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany premeškal príležitosť získať skúsenosti v boji proti hrozbe, ktorá potenciálne ohrozuje aj židovský štát.

"Tieto iránske drony, ktoré zasahujú ukrajinské mestá neboli vyvinuté; nie sú zamýšľané pre Ukrajinu. Boli vyvinuté ako zbraň, ktorá môže byť masovo nasadená na útoky proti Izraelu. Ukrajinu používajú na ich testovanie, aby videli ich slabiny, zdokonalili ich a skôr či neskôr použili proti Izraelu," povedal Sak.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa medializovaných správ nedávno požiadal Izrael o systémy protivzdušnej obrany. Izraelský minister obrany Benny Ganc zbrane Kyjevu poskytnúť odmietol, a to podľa Sky News prevažne z dôvodu, že izraelské letectvo je závislé na ruskej spolupráci pri náletoch v Sýrii. Ganc však povedal, že Kyjevu poskytne systémy včasného varovania.