Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

N.Zéland prijme ženu spájanú s IS, Austrália jej odobrala občianstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Austrálsky premiér Scott Morrison vtedy vyhlásil, že "teroristi, ktorí bojovali spolu s teroristickými organizáciami", prišli o výsadu mať občianstvo.

Wellington 26. júla (TASR) - Nový Zéland v pondelok oznámil, že prijme ženu spájanú s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS) i jej dve deti po tom, ako im Austrália odobrala občianstvo. Informovala o tom agentúra AFP.

Žena identifikovaná ako Suhayra Adenová sa narodila na Novom Zélande a ako šesťročná sa presťahovala do Austrálie. Mala dvojaké občianstvo; Canberra jej však vlani austrálske občianstvo odobrala.

Austrálsky premiér Scott Morrison vtedy vyhlásil, že "teroristi, ktorí bojovali spolu s teroristickými organizáciami", prišli o výsadu mať občianstvo.

Adenová sa v roku 2014 presťahovala z Austrálie do Sýrie, kde bola v tom čase pri moci extrémistická organizácia Islamský štát, pripomína AFP. Táto dvadsaťšesťročná žena v roku 2019 pre spravodajskú sieť ABC v utečeneckom tábore povedala, že bola vydatá za dvoch bojovníkov IS zo Švédska. Od februára tohto roka sa spolu s deťmi nachádzala v Turecku. Turecké ministerstvo obrany ju označilo za "teroristku IS" a uviedlo, že ju zadržali pri pokuse nelegálne prekročiť hranice.

Podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej by zrušenie občianstva znamenalo, že by žena i jej dve deti zostali bez štátnej príslušnosti.

"Turecko za nich nie je zodpovedné, a keď Austrália odmieta rodinu prijať, znamená to, že sú naši," uviedla Ardernová v pondelkovom vyhlásení.

Novozélandská premiérka predtým Canberru kritizovala, že sa v prípade Adenovej "vzdáva zodpovednosti". Ardernová takisto uviedla, že žena i jej dve deti budú na žiadosť Turecka vrátené späť na Nový Zéland.