Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americké štáty vyzývajú na dodržiavanie právnych noriem Bolívie

Na archívnej snímke Evo Morales (vľavo) hlasuje v prezidentských voľbách 20. októbra 2019 v bolívijskom meste Chapare. Foto: TASR/AP

E.Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po októbrových voľbách sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe,ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje,ústavný súd však udelil Moralesovi výnimku.

Washington 11. novembra (TASR) - Organizácia amerických štátov (OAŠ) po nedeľňajšej rezignácií bolívijského prezidenta Eva Moralesa vyzvala v pondelok na "mier a dodržiavanie princípov právneho štátu" v čase, keď v krajine pokračujú protesty vyvolané spornými prezidentskými voľbami. Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia so sídlom vo Washingtone vo svojom stanovisku vyzvala na "mimoriadne stretnutie" bolívijského Kongresu s cieľom "vymenovať nové volebné orgány, ktoré zaručia konanie nových volieb". OAŠ taktiež vyzvala na vyšetrovanie "trestných činov súvisiacich s priebehom volieb", ktoré sa konali 20. októbra.

Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po októbrových voľbách sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd však udelil Moralesovi v roku 2017 výnimku. Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a Moralesa obvinila z volebných podvodov.

Bolívijský prezident v nedeľu, po troch týždňoch demonštrácií, odstúpil zo svojej funkcie a avizoval konanie nových volieb. Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.