Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obama oznámil termín vydania prvej časti svojich knižných pamätí

Bývalý americký prezident Barack Obama, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Publikácia s názvom A Promised Land (Zasľúbená zem) vyjde 17. novembra, iba dva týždne po prezidentských voľbách v USA.

Washington 17. septembra (TASR) - Bývalý americký prezident Barack Obama vo štvrtok oznámil termín vydania prvej časti svojich pamätí. Publikácia s názvom A Promised Land (Zasľúbená zem) vyjde 17. novembra, iba dva týždne po prezidentských voľbách v USA.

Obama, prvý černošský prezident v Bielom dome, vyhlásil, že avizovanou knihou sa pokúsil "ponúknuť úprimné zhodnotenie svojho obdobia stráveného na čele krajiny", informovala stanica BBC.

Tento demokratický líder zvíťazil v dvoch voľbách hlavy štátu a slúžil ako prezident v rokoch 2009 - 2017.

Jeho viceprezident v oboch funkčných obdobiach Joe Biden je vyzývateľom Obamovho nástupcu v úrade, republikánskeho lídra Donalda Trumpa, vo voľbách, ktoré sa budú konať 3. novembra.

"Nemám pocit, že by som dokončil knihu, som hrdý na tento diel,"
napísal Obama na Twitteri. Avizované 768-stranové memoáre vyjdú simultánne v 25 jazykoch, spresnilo vydavateľstvo Penguin Random House.

Obama píše o reakcii na globálnu finančnú krízu, o svojej zdravotnej reforme známej ako Obamacare, ako aj o americkej vojenskej operácii, pri ktorej v roku 2011 v Pakistane zabili dlho hľadaného vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina.

Obama (59), v poradí 44. prezident Spojených štátov, napísal už tri ďalšie knihy - pamäti Dreams from My Father (1995), politické úvahy The Audacity of Hope (2006) a knihu pre deti Of Thee I Sing (2010).

Jeho manželka, právnička a bývalá prvá dáma Michelle Obamová, publikovala v roku 2018 svoje vlastné pamäte s názvom Becoming (Môj príbeh), z ktorých sa vo svete dosiaľ predalo vyše desať miliónov výtlačkov.