Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Obama: Rasizmus v Spojených štátoch nesmie byť normálom

Archívna snímka - Barack Obama Foto: TASR/AP

Reagoval tak na smrť Georga Floyda. V dôsledku zabitia Floyda prebiehajú v mestách Minneapolis a Saint už tri dni nepokoje. Vláda do oboch miest rozmiestnila vojakov Národnej gardy.

Washington 29. mája (TASR) - Niekdajší americký prezident Barack Obama v piatok napísal, že rovnako ako milióny Američanov pociťuje úzkosť zo smrti Afroameričana v meste Minneapolis, ktorý zomrel po zásahu polície. Obama uviedol, že rasizmus nesmie byť v Spojených štátoch "normálom", píše agentúra AFP.

"To by v Spojených štátoch v roku 2020 nemalo byť normálom," napísal Obama v liste zverejnenom na Twitteri.

"Nemôže to byť normálom," zdôraznil. Afroameričana Georgea Floyda zatkla polícia v Minneapolise v pondelok 25. mája večer po spáchaní priestupku. Videozáznam zhotovený svedkami incidentu ho zachytáva spútaného a ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov mu niekoľko minút kolenom tlačil na krk. Zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Obama dodal, že v čase pandémie a ekonomickej krízy je prirodzené chcieť sa vrátiť k "normálu". Pre mnohých Afromaeričanov ale "normál" znamená odlišný prístup k nim na základe ich farby pleti.

Podľa Obamu je na všetkých Američanoch, aby spolu vytvorili "nový normál".

V dôsledku zabitia Floyda prebiehajú v mestách Minneapolis a Saint už tri dni nepokoje. Vláda do oboch miest rozmiestnila vojakov Národnej gardy.