Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Stíhačka sa zrútila po slávnostnom prelete nad Obamovou hlavou

Barack Obama počas prejavu na základni vzdušných síl vo štvrtok 2. júna 2016 v Colorade Foto: TASR/AP

Americký prezident sa zúčastnil na promócii kadetov Akadémie vzdušných síl v Colorade.

Washington 3. júna (TASR) - Spojené štáty by nemali odísť zo svetovej scény, vyhlásil vo štvrtok americký prezident Barack Obama počas prejavu na základni vzdušných síl v Colorade. "V dnešnom globalizovanom a prepojenom svete sa nemôžeme izolovať," uviedol šéf Bieleho domu, ktorého cituje agentúra DPA.

Obama zároveň obhajoval svoju zahraničnú politiku vrátane rozhodnutia neprikročiť k vojenskému útoku na Sýriu po tom, ako použila proti civilistom chemické zbrane. Zdôraznil, že použitie vojenskej sily by malo byť vždy posledným riešením. Prezident vyzval na vyvážený pomer medzi idealizmom a realitou.

S blížiacim sa záverom svojho mandátu Obama zvažuje, či ešte raz nezvýši počet amerických vojakov v Afganistane. V Iraku ich počet mierne narástol, zatiaľ čo špeciálne sily boli nasadené aj do Sýrie a Líbye.



"Máme zodpovednosť vždy poskytnúť našim vojakom jasnú misiu a plán na riešenie situácie po skončení konfliktu," uviedol Obama v prejave pred absolventmi vojenskej akadémie.



Zrútenie stíhačky

Stíhačka F-16 americkej vojenskej predvádzacej letky Thunderbirds sa zrútila krátko po vykonaní preletu nad miestom promócie kadetov Akadémie vzdušných síl v Colorade, na ktorej sa zúčastnil aj prezident Barack Obama. Pilotovi, ktorý si pred akciou potriasol ruku s prezidentom, sa podarilo bezpečne katapultovať.



Podľa reportéra agentúry AP sa počas slávnostného preletu nad štadiónom akadémie nezdalo, že by niektorý zo šiestich strojov mal problémy. K nehode došlo približne 24 kilometrov od základne Peterson Air Force Base, odkiaľ mal vzlietnuť prezidentský špeciál.



Po havárii sa pilot opäť stretol s Obamom.



"Prezident sa poďakoval pilotovi za službu vlasti a vyjadril úľavu, že sa vážnejšie nezranil," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

"Tri alebo štyri stupne doľava a tá stíhačka by bola trafila náš dom," povedal agentúre AP jeden z miestnych obyvateľov. Dodal, že stroj sa kĺzal po zemi viac než pol kilometra.

Príčiny havárie predbežne nie sú známe.