Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Obama: Utečenecká kríza sa zhoršila, vyžaduje si spoluprácu

Barack Obama, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa amerického prezidenta je dôležité, aby Spojené štáty prijali svoj podiel sýrskych utečencov.

Washington 16. septembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama využil dnešné stretnutie so španielskym kráľom Filipom VI., aby vyzval na medzinárodnú spoluprácu v reakcii na sýrsku utečeneckú krízu.

Obama sa stretol s kráľom dnes popoludní v Oválnej pracovni Bieleho domu a obaja hovorili okrem iného o dôležitosti spolupráce pri zaisťovaní toho, že utečenci sú v bezpečí a že sa s nimi zaobchádza ľudsky, informovala tlačová agentúra AP.

V konečnom dôsledku sa táto spolupráca podľa Obamu musí dostať až k zdroju utečeneckej krízy, teda vyriešiť pokračujúci konflikt v Sýrii. Obama tiež povedal, že kríza sa zhoršila a je dôležité, aby Spojené štáty prijali svoj podiel sýrskych utečencov.

Šéf Bieleho domu sa tiež zmienil o hnutí za nezávislosť Katalánska od Španielska. "Z hľadiska zahraničnej politiky sme hlboko oddaní zachovaniu vzťahu so silným a jednotným Španielskom," citovala ho agentúra Reuters.

Obama podľa vlastných slov dúfa, že bude môcť navštíviť Španielsko ešte pred koncom svojho funkčného obdobia v januári 2017. Filip VI. mu povedal, že Španielsko by ho privítalo bez ohľadu na to, či by prišiel pred alebo po svojom odchode z Bieleho domu.