Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Občania by v referende uprednostnili Kosovo pred Európskou úniou

Vyplýva to z výsledkov prieskumu spravodajskej stanice B92 a spoločnosti Ipsos Strategic Marketing.

Belehrad 9. novembra (TASR) - Takmer 60 percent občanov Srbska by si v referende s otázkou "Kosovo alebo Európa" vybralo Kosovo, a 27 percent by si radšej zvolilo vstup do Európskej únie. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spravodajskej stanice B92 a spoločnosti Ipsos Strategic Marketing.

Na prieskume sa zúčastnilo 1002 respondentov. Spomedzi opýtaných voličov Srbskej pokrokovej strany (SNS) úradujúceho prezidenta Tomislava Nikoliča 78 percent opýtaných odpovedalo, že by pred Európskou úniou uprednostnilo Kosovo, informoval spravodajský server vesti-online.com. Za EÚ by hlasovalo 14 percent voličov SNS.

Výsledky prieskumu preukázali, že aj spomedzi voličov socialistov premiéra Ivicu Dačiča by 77 percent hlasovalo za Kosovo, a deväť percent za EÚ. V prípade voličov Demokratickej strany (DS) by 46 percent respondentov hlasovalo za Kosovo a 43 percent za úniu, píšu Vesti.

Výsledok prieskumu podľa agentúry DPA odráža zvyšujúce sa negatívne nálady Srbov voči EÚ. Mnohí sú totiž toho názoru, že Brusel nastoľuje neférové podmienky pre prijatie Srbska do EÚ, a to predovšetkým v súvislosti s Kosovom.