Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Obchodníka na úteku obvinili v Čiernej Hore z falšovania dokladov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kwon teraz v Čiernej Hore čelí dvom stíhaniam — prvé sa týka jeho údajného držania falošných dokumentov a druhý jeho možného vydania.

Podgorica 25. marca (TASR) — Prokuratúra v Čiernej Hore v piatok obvinila juhokórejského podnikateľa v oblasti kryptomien To Kwona z falšovania dokladov. Južná Kórea avizovala, že bude vyvíjať tlak na jeho vydanie, informovala agentúra AFP.

To Kwon, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Terraform Labs so sídlom v Singapure, je obvinený z podvodu v súvislosti s minuloročným dramatickým krachom svojej spoločnosti, ktorý pripravil investorov o približne 40 miliárd dolárov a otriasol globálnymi trhmi s kryptomenami.

Kwon, ktorého celé meno je podľa AFP Kwon To-hjung, bol spolu so svojím spoločníkom zatknutý vo štvrtok na letisku v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, keď sa zistilo, že cestuje s falošnými cestovnými dokladmi.

"Na obe osoby bolo podané trestné oznámenie pre trestný čin falšovania dokladov," uviedla v piatok čiernohorská polícia. Súd v Podgorici následne na Kwona i jeho spoločníka uvalil väzbu na 30 dní.

Kwon teraz v Čiernej Hore čelí dvom stíhaniam — prvé sa týka jeho údajného držania falošných dokumentov a druhý jeho možného vydania.

Čiernohorské ministerstvo vnútra informovalo, že Kwon bol zatknutý na základe juhokórejského zatykača. Úrady v Soule v piatok potvrdili, že budú žiadať o jeho formálne vydanie. Súčasne mu zneplatnili cestovný pas.

Južná Kórea je členom Európskeho dohovoru o vydávaní. Jeho signatárom je aj Čierna Hora.

Juhokórejská prokuratúra predtým požiadala medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol, aby na Kwona vydala tzv. red notice — žiadosť o predbežné zatknutie podozrivej osoby —, pretože odmietol spolupracovať pri vyšetrovaní kolapsu svojho stablecoinu a kryptomeny.