Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nezisková organizácia podala sťažnosť na Etiópiu

Tigrajskí utečenci, ktorí opustili v dôsledku ozbrojeného konfliktu severoetiópsky región Tigraj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Organizácia LAW vyhlásila, že "zastupuje obete z Tigraja, ktoré poskytli svedectvo v tejto kauze, avšak zo strachu z vládnych represálií nemohli byť uvedené ako sťažovatelia".

Nairobi 8. februára (TASR) - Nezisková organizácia Legal Action Worldwide (LAW) podala v utorok na pôde Africkej komisie pre ľudské práva a práva národov (ACHPR) sťažnosť na štát Etiópia v súvislosti s "rozsiahlym porušovaním ľudských práv" civilistov vo vojnou zmietanom regióne Tigraj, oznámili jej právnici. Informovala o tom agentúra AFP.

Počas 15 mesiacov trvajúceho konfliktu sa objavili správy o masakrách, hromadných znásilneniach či ďalších zločinoch, ktorých sa údajne dopustili všetky zúčastnené strany. Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) preto v decembri nariadila prešetrenie širokej škály týchto tvrdení, čo Etiópia odsúdila.

Organizácia LAW vyhlásila, že "zastupuje obete z Tigraja, ktoré poskytli svedectvo v tejto kauze, avšak zo strachu z vládnych represálií nemohli byť uvedené ako sťažovatelia", píše AFP.

Etiópia je zodpovedná za "rozsiahle porušovanie ľudských práv vrátane vojenského zameriavania sa na civilistov a civilnú infraštruktúru; masové a mimosúdne zabíjanie; rodovo podmienené sexuálne násilie; a svojvoľné zatýkanie a zadržiavanie," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili právnici.

Organizácia v sťažnosti od komisie požaduje, aby nariadila Etiópii "zastaviť všetky násilnosti a zločiny voči civilistom v Tigraji, umožniť neobmedzený prístup k potravinám a humanitárnej pomoci do regiónu a zabezpečiť ochranu ľudských práv všetkých Etiópčanov, najmä v Tigraji".

Etiópska vláda ani poverená centrála komisie v Gambii sťažnosť doposiaľ bezprostredne nekomentovali, píše AFP.

Počas 15 mesiacov bojov v Etiópii zahynuli tisíce ľudí a milióny ďalších trpia kritickým nedostatkom jedla a zdravotníckeho materiálu v konfliktom postihnutých oblastiach.