Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obete zneužívania vyzvali Macrona, aby túto tému otvoril s pápežom

Pápež František prichádza na svoju týždennú generálnu audienciu na Námestie svätého Petra vo Vatikáne v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Macron pricestoval na oficiálnu návštevu Talianska v nedeľu spolu so svojou manželkou Brigitte.

Vatikán 24. októbra (TASR) - Pápež František prijal v pondelok na súkromnej audiencii francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, informuje agentúra APA.

Skupina obetí sexuálneho zneužívania podľa agentúry Reuters ešte pred audienciou apelovala na šéfa Elyzejského paláca, aby túto tému v rozhovore s pápežom otvoril. Podľa nich totiž katolícka cirkev príliš pomaly reaguje na minuloročnú rozsiahlu správu odhaľujúcu zneužívanie vyše 200.000 detí francúzskymi duchovnými.

Macron a František hovorili najmä o sociálnych témach, prisťahovalectve, konflikte na Ukrajine a budúcnosti Európy, píše APA odvolávajúc sa na zdroje oboznámené s priebehom stretnutia. Takmer hodinová súkromná audiencia bola tretím stretnutím oboch predstaviteľov, odkedy sa František stal pápežom, píše agentúra AP.

Francúzska prezidentská kancelária pred Macronovou návštevou Vatikánu uviedla, že o téme zneužívania detí duchovenstvom Macron s pápežom hovoril už v minulosti a preto sa pravdepodobne o tom v pondelok zhovárať nebudú.

Podľa 2500-stranovej správy Nezávislej komisie o pohlavnom zneužívaní v cirkvi (CIASE) zaznamenali vo Francúzsku v rokoch 1950 – 2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých príslušníkmi katolíckeho duchovenstva. Správa odhalila aj to, ako cirkev opakovane umlčiavala obete a zlyhala pri potrestaní páchateľov.

"Ide o ochranu tých najzraniteľnejších, najmä detí," povedal pre Reuters Olivier Savignac, ktorý sám zažil zneužívanie zo strany cirkevných predstaviteľov, a je tiež spoluzakladateľom francúzskeho združenia "Parler et Revivre" (Hovoriť a znova žiť).

Ako povedal, mnohé obete kontaktovali jeho organizáciu, keďže nedostali žiadnu spätnú väzbu, po tom čo sa obrátili na orgány zriadené francúzskou katolíckou cirkvou, ktoré zhromažďujú svedectvá obetí pre potreby následného odškodnenia.

Macron pricestoval na oficiálnu návštevu Talianska v nedeľu spolu so svojou manželkou Brigitte. V Ríme sa zúčastnil na konferencii zameranej na podporu mieru vo svete, kde vyhlásil, že Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné dosiahnuť mier. V utorok na tomto podujatí organizovanom katolíckym hnutím Komunita Sant'Egidio, kde sú zastúpení politici, intelektuáli a umeleckí tvorcovia zo 40 krajín, vystúpi aj pápež František. Macron sa v nedeľu večer stretol aj s novou talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.