Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obeťou bombových útokov v Jeruzaleme je 16-ročný chlapec

Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste výbuchu bomby na autobusovej zastávke 23. novembra 2022 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia izraelských bezpečnostných zložiek boli výbušniny na zastávkach odpálené na diaľku.

Jeruzalem 23. novembra (TASR) - Obeťou stredajších bombových útokov na dvoch autobusových zastávkach v Jeruzaleme je 16-ročný chlapec. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Jeden z výbuchov, ktorý sa odohral na autobusovej zastávke nachádzajúcej sa v blízkosti diaľnice smerujúcej z mesta, si vyžiadal 12 zranených, pričom štyria z nich sú vo vážnom stave, uviedli záchranné zložky.

Druhá explózia na ďalšej zastávke, ležiacej neďaleko miesta prvého výbuchu, zranila troch ľudí a zničila jeden autobus. Zastávka bola podľa vodiča jedného z autobusov plná cestujúcich. K výbuchom došlo v čase rannej dopravnej špičky.

Podľa vyjadrenia izraelských bezpečnostných zložiek boli výbušniny na zastávkach odpálené na diaľku.

Hoci sa k útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, palestínske militantné hnutie Hamas ich privítalo.

"Blahoželáme nášmu palestínskemu ľudu v okupovanom Jeruzaleme k tejto hrdinskej špeciálnej operácii na autobusovej zastávke," uviedol v reakcii hovorca Hamasu.

Útoky odsúdili veľvyslanec Európskej únie v Izraeli Dimiter Cančev, britský veľvyslanec Neil Wigan i ukrajinská ambasáda. Podľa denníka Times of Israel zranených plánuje navštíviť v nemocnici dezignovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Agentúra AFP pripomína, že incidenty sa odohrali v čase zvýšeného izraelsko-palestínskeho napätia. Izraelčania už niekoľko mesiacov podnikajú takmer každodenné razie na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Tie začali v reakcii na sériu smrtiacich útokov na Izraelčanov, ktoré si vyžiadali 19 životov.