Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obhajca ruského vojaka žiada súd o jeho oslobodenie

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022. Foto: TASR/AP

Prokurátor vo štvrtok požiadal sudcu, aby 21-ročnému Šišimarinovi, ktorý sa priznal k zabitiu 62-ročného civilistu v prvých dňoch vojenskej invázie, udelil "trest doživotného väzenia".

Kyjev 20. mája (TASR) - Právny zástupca ruského vojaka, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny, vo svojej piatkovej záverečnej reči uviedol, že jeho klient "je nevinný", a požiadal o jeho oslobodenie i napriek tomu, že sa k zabitiu civilistu priznal. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Domnievam sa, že (Vadim) Šišimarin nie je vinný zo zločinu, z ktorého je obvinený. Žiadam vás, aby ste môjho klienta oslobodili," povedal na súde jeho obhajca Viktor Ovsiannikov.

Prokurátor vo štvrtok požiadal sudcu, aby 21-ročnému Šišimarinovi, ktorý sa priznal k zabitiu 62-ročného civilistu v prvých dňoch vojenskej invázie, udelil "trest doživotného väzenia".

Seržant Šišimarin je prvým ruským vojakom, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny. "Priznávam svoju vinu... žiadam Vás o odpustenie," povedal Šišimarin vo štvrtok na súde v Kyjeve vdove po usmrtenom civilistovi.

Verdikt súdu sa očakáva v pondelok.

K zabitiu Olexandra Šelipova došlo 28. februára neďaleko obce Čupachivka na severovýchode Ukrajiny, štyri dni po začiatku ruskej invázie.

Kremeľ tvrdí, že nemá nijaké informácie o súdnom procese so Šišimarinom, a vojakov právny zástupca povedal, že nebol v kontakte s ruskými predstaviteľmi.

Vo štvrtok ráno sa okrem toho na Ukrajine uskutočnilo aj súdne konanie s ďalšími dvoma ruskými vojakmi, Alexandrom Bobykinom a Alexandrom Ivanovom, ktorí sú obvinení z ostreľovanie obývaných civilných oblastí na Ukrajine raketami GRAD. Obaja priznali vinu, uviedla spravodajská stanica Sky News.