Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obhajcovia obvinených v kauze letu MH17 môžu preskúmať vrak

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O obhliadku vraku žiadali obhajcovia Olega Pulatova, ktorý ako jediný z obvinených má na súde svojich právnych zástupcov.

Haag 3. júla (TASR) - Obhajcovia jedného z Rusov podozrivých v kauze letu MH17 budú mať možnosť pozrieť si čiastočne zrekonštruovaný vrak lietadla spoločnosti Malaysia Airlines zostreleného v lete roku 2014 nad východom Ukrajiny, kde v tom čase prebiehali boje medzi vládnou armádou a proruskými separatistami. Uviedla to agentúra AFP.

O obhliadku vraku žiadali obhajcovia Olega Pulatova, ktorý ako jediný z obvinených má na súde svojich právnych zástupcov. Obhajoba o túto možnosť požiadala s vysvetlením, že chce preveriť alternatívne teórie o páde, resp. zostrelení lietadla, ale aj verziu prokuratúry a medzinárodného tímu vyšetrovateľov, že Boeing 777 nad východnou Ukrajinou zostrelila raketa BUK vyrábaná v Rusku. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Sudca Hendrik Steenhuis v piatok pri oznamovaní rozhodnutia súdu nariadil prokuratúre, aby Pulatovovým obhajcom umožnila prezrieť si čiastočne zrekonštruovaný vrak lietadla, a to s expertom podľa vlastného výberu.

Vrak bol čiastočne zrekonštruovaný v roku 2015, pričom boli použité úlomky nájdené na mieste pádu lietadla. Momentálne sa nachádza na jednej zo základní holandského vojenského letectva.

Pulatovovi právnici súd informovali o "mnohých ľuďoch, ktorí uviedli, že model MH17 vykazuje stopy po ďalšej zbrani". Takéto teórie predtým verejne prezentovali viacerí ruskí predstavitelia, podľa ktorých malajzijské lietadlo mohlo spadnúť v dôsledku zrážky s iným, ukrajinským, strojom.

Holandská prokuratúra sa v júni zaoberala teóriou o iných vojenských stíhacích lietadlách operujúcich v okolí miesta neskoršieho leteckého nešťastia. Skúmala záznamy z radarov z inkriminovaného času a lokality, ale nenašla žiadne stopy po vojenskom lietadla. Neskôr prokuratúra uviedla, že aj Rusko od tejto teórie — po dôkladnejšom preverení radarových dát — medzičasom ustúpilo.

Pulatov je v kauze MH17 obvinený spolu s Rusmi Igorom Girkinom a Sergejom Dubinským a Ukrajincom Leonidom Charčenkom. Táto štvorica mužov bola podľa prokuratúry pri transporte a odovzdaní raketového systému BUK na území Ukrajiny, kam bol prevezený z materskej vojenskej základne v Rusku. Nijaký z týchto štyroch mužov však "nestisol spúšť".

Súdne pojednávanie v tomto prípade bolo v piatok prerušené na celé leto, pokračovať bude 31. augusta.