Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obhajkyňa: Príkaz na teroristický útok vo francúzskom vlaku dal IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ajúb Chazání vypovedal pod prísahou, že dostal konkrétne príkazy od Abdelhamida Abaaouda. V auguste 2015 mal zaútočiť na rýchlovlak Thalys smerujúci do Paríža.

Paríž 15. decembra (TASR) - Právna zástupkyňa hlavného podozrivého v prípade vlaňajšieho pokusu o útok vo vysokorýchlostnom vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža dnes povedala, že jej klient konal na príkazy vedúceho člena bunky Islamského štátu (IS), ktorá zaútočila v novembri v Paríži.

Sarah Maugerová-Poliaková povedala, že Ajúb Chazání vypovedal pod prísahou, že dostal konkrétne príkazy od Abdelhamida Abaaouda. V auguste 2015 mal zaútočiť na rýchlovlak Thalys smerujúci do Paríža.

Maročana Chazáního vypočúval v stredu na jeho žiadosť protiteroristický sudca v Paríži vyše päť hodín. Podozrivý prvýkrát súhlasil s tým, že odpovie na otázky o tomto útoku.

Predpokladaný strojca útokov v Paríži Abaaoud zomrel niekoľko dní po nich pri policajnej razii.

K násilnému incidentu v rýchlovlaku spoločnosti Thalys došlo 21. augusta 2015 v čase, keď prechádzal územím severného Francúzska. Chazání sa vtedy údajne pokúsil v súprave spustiť paľbu zo samopalu, premohla ho však skupina cestujúcich - traja Američania, jeden Brit a niekoľko Francúzov. Prvým štyrom francúzsky prezident Francois Hollande udelil vysoké štátne vyznamenanie Rad čestnej légie.