Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Objav v Pompejach prináša nové poznatky o živote otrokov

Argeológovia čistia svoj posledný objav v Pompejách. Archeológovia na mieste niekdajšieho antického mesta Pompeje v Taliansku objavili zachovanú miestnosť, ktorá ponúka "náhľad do každodenného života otrokov". V miestnosti sa nachádzali tri postele, niekoľko amfor a váz a uzdy pre kone. Miestnosť pravdepodobne majiteľ domu využíval ako komoru a takisto poskytovala ubytovanie otrokom. Foto: TASR/AP

Mesto Pompeje bolo v roku 79 n.l. zničené v dôsledku erupcie neďalekej sopky Vezuv. Tá sa nachádza neďaleko mesta Neapol v regióne Kampánia na juhozápade Talianska.

Rím 7. novembra (TASR) - Archeológovia na mieste niekdajšieho antického mesta Pompeje v Taliansku objavili zachovanú miestnosť, ktorá ponúka "náhľad do každodenného života otrokov". Informovali o tom v sobotu agentúry AP a DPA.

V miestnosti sa nachádzali tri postele, niekoľko amfor a váz a uzdy pre kone. Miestnosť pravdepodobne majiteľ domu využíval ako komoru a takisto poskytovala ubytovanie otrokom.

Na snímke posledný objav archeológov v Pompejách. Archeológovia na mieste niekdajšieho antického mesta Pompeje v Taliansku objavili zachovanú miestnosť, ktorá ponúka "náhľad do každodenného života otrokov". V miestnosti sa nachádzali tri postele, niekoľko amfor a váz a uzdy pre kone. Miestnosť pravdepodobne majiteľ domu využíval ako komoru a takisto poskytovala ubytovanie otrokom.
Foto: TASR/AP


Taliansky minister kultúry Dario Franceschini nález označil za "dôležitý objav, ktorý obohatí znalosti o každodennom živote obyvateľov antických Pompeí". To podľa jeho slov zahŕňa najmä tú vrstvu spoločnosti, o ktorej toho stále veľa nevieme.

Mesto Pompeje bolo v roku 79 n.l. zničené v dôsledku erupcie neďalekej sopky Vezuv. Tá sa nachádza neďaleko mesta Neapol v regióne Kampánia na juhozápade Talianska.