Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla silná supercyklóna

Satelitná snímka NASA zo 17. mája 2020 zachytáva cyklón Amphan nad Bengálskym zálivom. Foto: TASR/AP

Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb.

Naí Dillí 21. mája (TASR) - Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb. S odvolaním sa na správy regionálneho meteorologického úradu v Kalkate o tom informovala agentúra DPA.

Kalkatu, hlavné mesto indického štátu Západné Bengálsko, zasiahol v popoludňajších hodinách vietor dosahujúci rýchlosť 185 kilometrov za hodinu, ktorý spôsobil značné škody na miestnej infraštruktúre. Na televíznych záberoch z tohto 15 miliónového mesta je podľa DPA vidieť, ako v prívalovej vlne do seba navzájom narážajú odstavené motorové vozidlá.

Amphan už zasiahla aj Sundarban, najväčší mangrovníkový les na svete, ktorý sa rozprestiera sa na hraniciach Indie a Bangladéša. Cyklóna mala v tejto oblasti podľa meteorológov za následok rozsiahle škody spôsobené prívalovými vlnami, záplavami a zosuvmi pôdy.

Cyklóna tam tiež spôsobila príliv s výškou až 4,3 metra, ktorý pohnal morskú vodu až 17 kilometrov do vnútrozemia, pričom miestnym obyvateľom ničil obydlia aj úrodu. Príliv zaplavil tri väčšie bangladéšske ostrovy, ktoré sú domovom pre viac ako 50.000 ľudí.

Podľa Moína Uddína z bangladéšskej rady pre elektroenergetiku vidieka bolo od dodávok elektrickej energie odrezaných už najmenej päť miliónov domácností. "Nepoznáme presný rozsah škôd, ale zdá sa, že bude obrovský," uviedol Uddín.

V oblasti Bengálskeho zálivu boli už v súvislosti s cyklónou evakuované milióny miestnych obyvateľov. Úsilie úradov o rýchlu evakuáciu však komplikujú opatrenia zavedené proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

"Všade je panika. Pred niekoľkými mesiacmi sa cez našu dedinu prehnala cyklóna Bulbul a zničila najmenej sto domov. Dúfame, že nás Alah tento raz zachráni," uviedol v tejto súvislosti bangladéšsky chovateľ kreviet Abdúr Rahím.

Amphan je v poradí len druhou supercyklónou zaznamenanou od začiatku meraní a prvou od roku 1999. Predchádzajúca supercyklóna si v roku 1999 vyžiadala len vo východoindickom štáte Urísa takmer 10.000 obetí. V roku 1970 zas počas vyčíňania cyklóny Bhola zahynulo až pol milióna ľudí.