Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Oblasť južne od Damasku zasiahli údajne Izraelom vypálené rakety

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzičasom agentúra AFP v piatok pred poludním SELČ informovala, že Sýria z technických príčin zastavila lety na medzinárodné letisko v Damasku a z neho.

Damask 10. júna (TASR) - Oblasť južne od sýrskeho hlavného mesta Damask bola v piatok ráno vystavená raketovému útoku, ktorý sýrske vládne médiá pripísali Izraelu. Ako informovala agentúra AFP, sýrska protivzdušná obrana väčšinu rakiet zneškodnila. Tie rakety, ktoré zasiahli svoj cieľ, spôsobili zranenia najmenej jednému civilistovi a materiálne škody.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii rakety zasiahli sklady zbraní patriace libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh, ako aj iným organizáciám podporovaným Iránom.

Zasiahnuté objekty sa nachádzajú v blízkosti letiska v Damasku, dodalo centrum SOHR.

Medzičasom agentúra AFP v piatok pred poludním SELČ informovala, že Sýria z technických príčin zastavila lety na medzinárodné letisko v Damasku a z neho. Správu o tom zverejnila pôvodne sýrska tlačová agentúra SANA, ktorá sa odvolala na ministerstvo dopravy.

Jeden zo zamestnancov letiska však pre agentúru AFP povedal, že pri izraelskom útoku z piatka rána bola zasiahnutá pristávacia dráha letiska.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii – v roku 2011 – tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Izraelská armáda sa k týmto svojim akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch. Tvrdí, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou úhlavného nepriateľa židovského štátu Iránu.