Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Oblasť Pekingu v Číne trápi hustý zimný smog

Smog v metropole Číny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Aj úrady v Pekingu varovali približne 20 miliónov obyvateľov čínskeho hlavného mesta pred "vážnym znečistením" ovzdušia a vyzval ich, aby nechodil von.

Peking 28. novembra (TASR) – Koncentrácia zdraviu škodlivých pevných častíc v ovzduší v čínskom hlavnom meste Peking dnes takmer dvadsaťkrát prekročila limit stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Uviedla to agentúra DPA.

Index kvality ovzdušia (AQI) veľvyslanectva USA v Pekingu vyjadrujúci koncentráciu pevných častíc menších ako 2,5 mikrometra (PM 2,5), dosiahol dnes o 12.00 h miestneho času hodnotu 428. V takomto prípade ambasáda odporúča vyhýbať sa akýmkoľvek fyzickým aktivitám vonku, a to najmä ľudom s ochorením srdca alebo pľúc, starším osobám a deťom.

Aj úrady v Pekingu varovali približne 20 miliónov obyvateľov čínskeho hlavného mesta pred "vážnym znečistením" ovzdušia a vyzval ich, aby nechodil von.

Jemné častice prenikajú priamo do krvného riečiska a môžu spôsobiť rakovinu. Už v predchádzajúcich týždňoch dosahoval AQI hodnoty nad 200 alebo 300 bodov, pričom WHO odporúča hranicu 25.

Peking a mnoho ďalších miest v severnej Číne opakovane postihuje zimný smog, ktorý je zapríčinený znečistením ovzdušia a poveternostnými podmienkami. Situácia v oblasti sa má o niečo zlepšiť v utorok, keď by mal smog rozptýliť silnejší vietor.