Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obnova Nemecka po povodniach bude stáť viac ako 6 miliárd eur

Ulica plná sutiny po katastrofálnych záplavách v kúpeľnom meste Bad Neuenahr-Ahrweiler, v západonemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko v utorok 20. júla 2021. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz.

Berlín 3. augusta (TASR) - Obyvatelia z nemeckých regiónov, ktoré minulý mesiac zasiahli katastrofické povodne, môžu počítať s rýchlou, nebyrokratickou núdzovou pomocou v hodnote viac ako 400 miliónov eur. Celkové náklady na rekonštrukciu sa odhadujú na vyše 6 miliárd eur. Vyhlásil to v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz.

"Vynaložili sme takmer 400 miliónov eur na núdzovú pomoc po predchádzajúcich veľkých povodniach. Už vieme, že tentoraz budeme musieť minúť oveľa viac a sme na to pripravení,“ povedal Scholz počas návštevy mesta Schleiden-Gemünd, ktoré minulý mesiac silno poškodili povodne.

Dodal, že federálna vláda a regionálne vlády sa dohodli na spoločnom rozdelení fiškálnej záťaže.

Minister skonštatoval, že na obnovu po predchádzajúcej veľkej povodni vynaložili federálna a štátna vláda spoločne 6 miliárd eur. Vzhľadom na rozsah škôd, ktoré spôsobili júlové povodne, je možné už teraz s istotou povedať, že na dokončenie rekonštrukcie bude potrebná oveľa väčšia suma.