Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Obnova Pompejí sa ešte zdrží, môže za to angažovanosť mafie

Pohľad na Pompeje Foto: TASR/AP

K sérii incidentov, ktoré v ostatnom čase postihli talianske historické pamiatky, sa dnes pridal pád časti freskami zdobeného stropu Galérie Uffizi zo 16. storočia vo Florencii.

Rím 6. februára (TASR) - Talianske úrady kvôli obavám z účasti mafie zablokovali jeden z troch renovačných projektov v archeologickej lokalite Pompeje. Projekty, ktoré zastrešuje Európska únia, mali oficiálne spustiť dnes.

Úrady k tomuto kroku pristúpili po zistení, že jeden z tendrov na obnovu pamiatky vyhrala firma, ktorá je podozrivá s napojenia na Camorru, neapolskú vetvu sicílskej mafie. Pre agentúru DPA to v utorok uviedol hovorca vlády.

"Začneme teraz iba s dvoma projektmi, nakoľko veľmi dbáme o to, aby sa mafia do Pompejí nedostala," dodal.

Správa prišla tesne pred návštevou európskeho komisára pre regionálnu politiku Johannesa Hahna v Pompejach, ktorý má oznámiť uvoľnenie 105 miliónov eur od EÚ na záchranu tohto bývalého antického mesta.

Očakáva sa, že odštartovaním renovačných prác sa rozptýlia obavy zo zanedbávania pamiatky zo strany finančne obmedzenej talianskej vlády. Pompeje sa nachádzajú na Zozname svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Od roku 2010 však v dôsledku prudkých dažďov došlo k vážnemu poškodeniu Domu gladiátorov.

Pompeje v roku 79 zničil výbuch neďalekej sopky Vezuv, pričom zahynuli tisíce obyvateľov a celé mesto bolo na dlhý čas pochované pod šesťmetrovou vrstvou vulkanického popola.

K sérii incidentov, ktoré v ostatnom čase postihli talianske historické pamiatky, sa dnes pridal pád časti freskami zdobeného stropu Galérie Uffizi zo 16. storočia vo Florencii. Udalosti pravidelne vyvolávajú diskusie o zlej pamiatkovej starostlivosti v Taliansku.