Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obnovte pomoc pre Afganistan, vyzýva Červený kríž

Talibanský bojovník počas osláv v Kábule 15. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Krajina zápasí s rastúcou chudobou, suchom a podvýživou, v dôsledku čoho je vyše polovica obyvateľov závislá od humanitárnej pomoci.

Ženeva 15. augusta (TASR) - Červený kríž vyzval v pondelok štáty a darcov, aby napriek politickým námietkam voči Talibanu obnovili prísun pomoci pre štátne inštitúcie v Afganistane a zmiernili tak tamojšiu "neúnosnú" humanitárnu situáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Islamistické hnutie Taliban si v pondelok pripomenulo prvé výročie od návratu k moci oslavami menšieho rozsahu. Krajina zápasí s rastúcou chudobou, suchom a podvýživou, v dôsledku čoho je vyše polovica obyvateľov závislá od humanitárnej pomoci.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) patrí k organizáciám, ktoré poskytujú pomoc aj po tom, ako darcovia náhle zastavili poskytovanie financií Afganistanu v reakcii na obnovenie vlády Talibanu, kritizovaného okrem iného za nedodržiavanie práv žien.

Generálny riaditeľ MVČK Robert Mardini pre Reuters povedal, že toto zastavenie podpory nie je udržateľné.

"Humanitárne organizácie nemôžu samotné nahradiť verejné inštitúcie v krajine so 40 miliónmi obyvateľov," uviedol. "Naším hlavným posolstvom je žiadať štáty a rozvojové agentúry, aby sa vrátili do Afganistanu a pokračovali v podpore Afgancov, ktorí sú už dnes vystavení neúnosnej situácii."

V snahe zaplniť nedostatok financií MVČK podporuje približne 33 nemocníc, aby mohli zostať v prevádzke. Ich zamestnancom vypláca mzdy, dodáva palivo pre sanitky a poskytuje jedlo pre pacientov.

Ekonomická situácia v tejto stredoázijskej krajine je natoľko zlá, že mnohí obyvatelia miest sa uchyľujú k predaju osobných vecí na ulici a žobrú v radoch na chlieb, aby prežili, priblížil Mardini.

Ak darcovia napriek výzvam neobnovia pomoc, podľa jeho slov je možný návrat ku konfliktu po období relatívnej stability po odchode Spojenými štátmi vedených zahraničných síl z krajiny.