Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Významný obraz od Františka Kupku Bílý kůň vydražili za 42 mil. korún

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na aukcii, ktorá sa konala v paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe, sa dražilo vyše 200 diel, predala sa ich drvivá väčšina a padlo i niekoľko autorských rekordov.

Praha 28. novembra (TASR) - Obraz s názvom "Bílý kůň" od českého maliara Františka Kupku sa v nedeľu na aukcii pražskej Galérie KODL predal za 35 miliónov korún (42 miliónov korún vrátane aukčnej prirážky).

Vyvolávacia cena diela bola 25 miliónov korún, informuje spravodajský webový portál iDNES.cz.

Obraz je v autorovej tvorbe významným dielom, pretože demonštruje jeho prechod od figuratívneho maliarstva k abstrakcii. "Bílý kůň", olejomaľba na plátne z roku 1909, je inšpirovaný maliarovými pobytmi v Bretónsku na západe Francúzska.

"Bílý kůň" je dokladom toho, ako Kupka na rozdiel od mnohých svetových maliarov dokázal za necelé desaťročie prejsť dlhú cestu od symbolistického výtvarného prejavu s koreňmi v akademickom školení až k úplne abstraktnej maľbe.

Kupka svoje najslávnejšie abstraktné diela namaľoval len niekoľko rokov po ponúkanom obraze.

Na aukcii, ktorá sa konala v paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe, sa dražilo vyše 200 diel, predala sa ich drvivá väčšina a padlo i niekoľko autorských rekordov.

Aukčnému zoznamu dominovali umelecké diela od Bohumila Kubištu, Mikuláša Medka či Theodora Pištěka. Záujemcovia mohli dražiť priamo v Žofíne alebo prostredníctvom online služby.

Kupkovým najdrahším dielom predaným na aukcii v Česku je obraz "Divertimento II" (1935), ktorý sa v roku 2020 predal za 90,2 milióna korún vrátane aukčnej prirážky.

Jeho obraz "Tryskání II" (1922-1923) sa na dražbe aukčného domu Sotheby's predal vlani za 231 miliónov korún vrátane aukčnej prirážky, čím sa stal najdrahším vydraženým obrazom od českého umelca vôbec.

František Kupka (1871-1957) bol maliar, grafik a ilustrátor svetového významu, jeden zo zakladateľov moderného abstraktného maliarstva. Prevažnú časť života strávil vo Francúzsku.