Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Organizácia pre bezpečnosť v Európe ohodnotila moldavské voľby kladne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ich druhé kolo vyhrala proeurópska kandidátka Maia Sanduová, ktorá zvíťazila nad úradujúcim proruským prezidentom Igorom Dodonom.

Kišiňov 16. novembra (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označila v pondelok priebeh prezidentských volieb v Moldavsku za pokojný a transparentný. Ich druhé kolo v nedeľu vyhrala proeurópska kandidátka Maia Sanduová, ktorá zvíťazila nad úradujúcim proruským prezidentom Igorom Dodonom.

Šéfka pozorovateľskej misie OBSE Corien Jonkerová na tlačovej konferencii v Kišiňove ocenila, že moldavskí voliči mali vo voľbách "reálne možnosť" vybrať si medzi politickými alternatívami. Proces hlasovania bol podľa nej väčšinou v súlade s obvyklými štandardmi, predvolebná kampaň sa viedla slobodne a základné slobody boli rešpektované.

Jonkerová poukázala na to, že predvolebná kampaň pred druhým kolom volieb bola "oveľa rozporuplnejšia" ako pred prvým kolom. Uviedla aj viaceré nedostatky, ktoré naštrbili vcelku pozitívne hodnotenie volieb - podľa OBSE, ktorá sledovala obe kolá prezidentských volieb, išlo o nedostatok nestrannosti v mediálnom prostredí, nedostatočne efektívny dohľad nad financovaním kampaní a objavili sa aj obavy z možného kupovania hlasov.
Maia Sanduová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Bývalá premiérka Sanduová získala v druhom kole 57,75 percenta hlasov, za Dodona hlasovalo 42,25 percenta zúčastnených voličov, vyplýva z údajov zverejnených ústrednou volebnou komisiou po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov, uviedla agentúra Reuters. Sanduová sa tak stala prvou ženou na poste hlavy štátu v Moldavskej republike.

Podľa zákona výsledky prezidentských volieb musia oficiálne potvrdiť ústredná volebná komisia a ústavný súd. Inaugurácia novej hlavy štátu sa uskutoční do 45 dní odo dňa volieb, najskôr však do konca funkčného obdobia súčasného prezidenta. V prípade Dodona je to 23. decembra.