Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Skupine OBSE sa ozbrojenci na Kryme vyhrážali, že do nej budú strieľať

Vojak na obrnenom transportéri sa presúva v konvoji vojenských vozidiel na ceste z krymského Sevastopolu do Simferopolu Foto: TASR/AP

Skupine približne 40 neozbrojených pozorovateľov z 26 štátov OBSE minulý týždeň zabránili na niekoľkých kontrolných stanovištiach vo vstupe na Krym.

Viedeň 12. marca (TASR) - Ozbrojení muži strážiaci cestné zátarasy na ukrajinskom polostrove Krym sa minulý týždeň vyhrážali, že spustia streľbu na neozbrojenú skupinu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ak sa pokúsia vstúpiť do juhoukrajinskej oblasti, teraz pod kontrolou proruských síl. Uvádza sa to v správe o neúspešnej misii OBSE, na ktorú sa dnes odvolala tlačová agentúra Reuters.

Správa poskytla nové podrobnosti o tom, ako vyše 40 vojenským pozorovateľom z 26 členských štátov OBSE zabránili vo vstupe na Krym.

"Napriek opakovaným pokusom dostať sa na Krymský polostrov... pozorovateľov neustále, pod hrozbou použitia zbraní, odmietali vpustiť a tak nemohli rozptýliť obavy z hlásených neobvyklých aktivít armády Ruskej federácie," uvádza sa v správe o neúspešnej misii OBSE.

Tím pozorovateľov však na kontrolných stanovištiach "získal závažné dôkazy o výzbroji a tá sa zhodovala s výzbrojou vojakov Ruskej federácie, nachádzajúcich sa v blízkosti rôznych cestných prekážok, na ktoré tím narazil v období svojho pozorovania" 5.-8. marca.

Medzi dôkazmi sú ruské uniformy, bojové vybavenie, čísla na poznávacích značkách automobilov, aké má ruská Čiernomorská flotila na Kryme, a obrnené vozidlá, uvádzalo sa v správe.

Spojené štáty uviedli v samostatnom vyhlásení, v ktorom sa odvolávali na tú istú správu OBSE, že ruská armáda mala členov v ozbrojených skupinách, ktoré minulý týždeň postavili cestné zátarasy a bránili pozorovateľom OBSE vstúpiť na Krym.

Proruské sily ovládli vojenské zariadenia po celom Kryme, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila. Keď sa tím OBSE pokúšal v sobotu 8. marca dostať na polostrov, muži pri cestných barikádach vypálili varovné výstrely a poslali skupinu preč.

Bol to posledný - a najdramatickejší - z viacerých pokusov pozorovateľov dostať sa na Krym a zistiť viac informácií o tom, čo sa v regióne deje.

OBSE má dôkazy, že ruská armáda pomáha blokovať cesty na Krym

Ruská armáda sa podieľa na blokovaní prístupu na ukrajinský polostrov Krym. Vyhlásili to vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Skupine približne 40 neozbrojených pozorovateľov z 26 štátov OBSE minulý týždeň zabránili na niekoľkých kontrolných stanovištiach vo vstupe na Krym.

"Tím pozorovateľov však získal závažné dôkazy o výzbroji, zodpovedajúcej vojakom Ruskej federácie, nachádzajúcej sa v blízkosti rôznych cestných prekážok, na ktoré sme narazili v období nášho pozorovania," uviedli pozorovatelia v správe, ktorú citovala americká misia pri OBSE.

Medzi dôkazmi sú ruské uniformy, bojové vybavenie, čísla na poznávacích značkách automobilov, aké má ruská Čiernomorská flotila na Kryme, a obrnené vozidlá, uvádzalo sa v správe.

Putin diskutoval o Ukrajine so švajčiarskym predsedníctvom OBSE

Vladimir Putin
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin dnes diskutoval o kríze na Ukrajine so švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Didierom Burkhalterom, ktorého krajina predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informoval o tom Kremeľ, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Putin a Burkhalter "diskutovali o možnostiach OBSE v súvislosti s presadením rezolúcie o ukrajinskej kríze", napísal Kremeľ vo vyhlásení. Neuviedol už žiadne ďalšie podrobnosti a nespomenul ani to, že by obaja lídri dospeli k nejakej dohode.

O úlohe OBSE ako sprostredkovateľa rozprávali obaja politici málo. Burkhalter už v utorok povedal, že organizácia nevyšle misiu na monitorovanie referenda na ukrajinskom polostrov Krym, ktoré sa bude konať v nedeľu 16. marca - voliči budú rozhodovať o tom, či sa región pripojí k Rusku. Švajčiarsky minister zároveň varoval, že ľudové hlasovanie na Kryme bude protiprávne.